Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DERDE DOMMELTHEATER VAART ZONDAG UIT: NIETS IS WAT HET LIJKT

'n Bootje vouwen van krantenpapier...

HENK VAN WEERT

Vijftien varende en drijvende voorwerpen geven zondagmiddag 24 september invulling aan de derde editie van het Dommeltheater. Kunstlicht99, de Boxtelse vereniging van professionele kunstenaars, is opnieuw van de partij. Met een bootje, gevouwen van krantenpapier. Alhoewel: niets is wat het lijkt tijdens de creatieve vaarstoet...

Boxtel bruist het hele jaar door van de culturele activiteiten. Deze week komt dat als nooit tevoren tot uiting vanwege de eerste kunst- & cultuurweek QQLQ. Na een leuke Uitmarkt en een zonovergoten, drukbezocht festival Bockesprongen afgelopen weekeinde, vinden deze week tal van open repetities, workshops en audities plaats. Bovendien wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen van een modeshow op Markt én aan het Dommeltheater dat zondagmiddag uitvaart.

OMSLAAN

Kinderboeken-illustrator Marjolein Krijger en beeldend kunstenaar Jan de Hoogh maakten een bootje van 'krantenpapier' en gebruikten daarvoor uitvergrote pagina's uit Brabants Centrum. ,,Afgelopen zaterdag hebben we onze boot te water gelaten in het zwembad van de familie Jonkers in Lennisheuvel. Maar het vaartuig sloeg steeds om en we waren echt even bang dat we onze creatie terug moesten trekken uit het programma van Dommeltheater", vertelde De Hoogh dinsdag.

Na wat technische aanpassingen werd zondag opnieuw een proefvaart gehouden. ,,En jawel hoor, toen bleef onze boot mooi overeind. De uitdaging is nu nog om hem goed in de Dommel te water te laten. Aan de rand van zo'n zwembad gaat dat vrij makkelijk, maar op een schuine helling is dat nog maar de vraag."

SIMPEL? ECHT NIET!

Op de vraag waarvan de 'papieren' boot is gemaakt, grinnikt De Hoogh. ,,Zal ik het verklappen? Nou vooruit: het is een vaartuig van MDF (geperst hout - red.) dat is bekleed met pvc. Marjolein heeft het ontwerp gemaakt." Een bootje van gevouwen kranten, het lijkt zo simpel. ,,Dat dachten wij zelf ook, maar niets bleek minder waar. We zijn er de hele zomer al mee bezig geweest."

Het Dommeltheater start zondag om 15.00 uur, maar al twee uur eerder wordt de aftrap al gegeven: met een pontonconcert door Boxtel's Harmonie (13.00 uur), een op dinosaurussen geïnspireerde badeendjesrace (13.30 uur) en een demonstratie door de plaatselijke Reddingsbrigade (14.30 uur). Na afloop van het Dommeltheater is er vanaf 16.30 uur een afterparty op het grasveld aan de Deken De Wijsstraat met muziek van de Stripe Big Band en de formatie Big Lake Tiny. Daar wordt kunst- & cultuurweek QQLQ feestelijk afgesloten.

Lees meer over QQLQ op de pagina's 12 en 13. Raadpleeg het volledige programma over het vervolg van de activiteiten in de Boxtelse kunst- & cultuurweek in het extra QQLQ-katern dat in de vorige editie van deze krant verscheen.

FOTO BOVEN: In galerie Le Garage wordt de boot waarmee kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 deelneemt aan het Dommeltheater in elkaar gezet. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding