Werkzaamheden N618 duren drie maanden

De provincie Noord-Brabant voert vanaf eind september tot en met medio december groot onderhoud uit aan de N618, de weg van Boxtel naar Schijndel. Woensdag 27 september wordt een toelichting gegeven op de plannen in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 te Schijndel.

De provincie heeft meerdere werkzaamheden in petto aan de verbindingsweg tussen Boxtel en Schijndel. Naast het vernieuwen van de weg met geluidsreducerend asfalt wordt de verkeersveiligheid verbeterd door geleiderails te plaatsen. Ook worden nieuwe bomen geplant en inritten opnieuw bestraat.

De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats. Er is een weekendafsluiting waarbij de N618 volledig dicht is voor doorgaand verkeer, namelijk van vrijdag 13 tot en met maandag 16 oktober. Afhankelijk van het weer kan deze afsluiting worden verplaatst.


SP Boxtel keert zich tegen plaatsing windturbines

Om in 2030 energieneutraal te kunnen zijn moeten ook in de gemeente Boxtel de komende jaren ingrijpende maatregelen worden genomen. In juli stelde de gemeenteraad daarvoor een duurzaamheidsvisie vast en daarin is ook te lezen dat het plaatsen van windturbines een van de middelen is om dit doel te bereiken. Coalitiepartij SP, die ook instemde met de visie, vindt grote windmolens echter onwenselijk.

Turbines ontsieren volgens de SP het kleinschalige Boxtelse landschap. ,,Ze horen hier niet thuis", schrijft de raadsfractie in een brief met vragen aan het college van B. en W. Daarin wordt onder meer ook gewezen op de gevolgen voor flora en fauna in de directe omgeving van windmolens. ,,Ook komen er steeds meer signalen dat windmolens de gezondheid van mensen in een straal tot 1.500 meter negatief beïnvloeden." De socialisten pleiten ervoor dat eerst kleinschalige vormen van duurzame energiebronnen moeten worden ingezet. En als al voor grootschalige windenergie wordt gekozen, moet daar eerst een zorgvuldige studie naar worden gedaan. Om zo mogelijke nadelige gevolgen, zowel landschappelijk als maatschappelijk in kaart te brengen.

Bovendien wordt er bij het college op aangedrongen om een breder draagvlak te creëren om van de zogeheten energietransitie een succes te maken. ,,In gebieden waar grootschalige energieprojecten komen, ontstaat regelmatig weerstand bij de inwoners. Deze weerstand is begrijpelijk omdat energiebedrijven en soms een toevallige grondbezitter met grote opbrengsten weglopen, terwijl de lasten en risico's bij de samenleving en omwonenden komen te liggen. Teneinde de omslag naar duurzame energie écht kans van slagen te geven, zal dit zo aangepakt moeten worden dat de samenleving als geheel daar, ook in economische zin, profijt van heeft", aldus de SP.