VERHOEVEN (ESCH) INDIVIDUEEL KAMPIOEN

Gemondse gildevendeliers
prolongeren kampioenschap

Nadat de vendeliersgroep van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina onlangs de eerste prijs veroverde tijdens het landjuweel in Soest, wist het vijftal afgelopen zondag ook nog eens het federatief kampioenschap te prolongeren. Daarnaast was er succes voor het Sint-Willebrordusgilde uit Esch. Vendelier Martien Verhoeven werd individueel kampioen in de A-klasse.

De wedstrijd om het kampioenschap van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden werd gehouden in Eindhoven. Aan het kampioenschap namen ruim 150 gildebroeders deel; niet alleen vendeliers, maar ook tamboers, bazuinblazers en standaardruiters. Het Gemondse team vendelde nagenoeg foutloos en wist zo zijn titel succesvol te verdedigen. Johan van der Schoot, Wilfred van der Leest, Henry van der Schoot, Joris Geerts, Marcel van der Leest vormden het kwintet; Johnny van der Leest begeleidde op de trom.

Ook bazuinblazers van Sint-Joris & Sint-Catharina vielen in de prijzen. In groepsverband eindigden Evelien van der Heijden, Jessi Daams en Truus van der Schoot knap als tweede, met slechts één puntje achterstand op de deelnemers van het gilde uit Nuland. In de hoogste klasse won Daams bovendien de tweede prijs in het individueel klassement.


Burgerkoningschieten

Het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina organiseert zondag 24 september het jaarlijkse 'burgerkoningschieten' voor niet-leden uit Gemonde. Belangstellenden van 16 jaar en ouder richten het vizier van een speciaal geweer op een houten koningsvogel. Degene die het laatste stukje van het doel omlaag schiet, is de nieuwe burgerkoning en wint een leuke prijs. Deelname kost 2,50 euro. Jeugd kan gratis deelnemen aan het prinsschieten, waarbij met een luchtgeweer op een gipsen vogel wordt geschoten. Beide activiteiten worden gehouden bij accommodatie Datmunda in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde en beginnen om 14.00 uur, Vanaf een halfuur voor aanvang kunnen deelnemers zich inschrijven.