De man naast de bus is Tiny van Houtum, voorzitter van de Buurtbusvereniging Esch en achter het stuur is een van de vrijwillige chauffeurs: Harm van der Veen
De man naast de bus is Tiny van Houtum, voorzitter van de Buurtbusvereniging Esch en achter het stuur is een van de vrijwillige chauffeurs: Harm van der Veen Foto: Peter de Koning

VERENIGING VERWACHT 500.000e PASSAGIER IN 2018

Buurtbus Esch loopt als een trein...

Nadat de 'grote bus' vanaf september 1992 Esch niet meer aandeed, kwam er een belbus. Dat was geen succes en drie maanden later kwam de buurtbus. Ook die trok weinig klanten. ,,De eerste route ging van nergens naar nergens. Van Sint-Oedenrode, via Olland, Boxtel en Esch naar Vught", zegt Tiny van Houtum, voorzitter van de buurtbusvereniging Esch. ,,We vervoerden anderhalve man en een paardenkop." In 1994 werd de route veranderd. Vanuit Boxtel, via Esch, Vught Moleneindplein, Vught Lunetten en Cromvoirt werd naar Den Bosch gereden. ,,Dat was een schot in de roos. Vanaf toen liep het als een trein."

BUURTEN

In de loop van de jaren waren er de nodige veranderingen: in 2003, nadat de lijndienst Liempde niet meer aandeed, kreeg ook dat dorp een eigen buurtbus. ,,De vraag was of wij dat erbij wilden nemen, maar dat ging te veel op echt werk lijken", zegt Van Houtum. Dus kreeg Liempde zijn eigen buurtbusvereniging. Vanaf toen is lijn 203 een uursdienst van Liempde naar Den Bosch, die door twee bussen gereden wordt. Door de vele passagiers waren er meer aanpassingen nodig. De route Lunetten-Cromvoirt werd een zelfstandige lijn en ook rijden er tegenwoordig extra bussen om de grote hoeveelheid scholieren en studenten te vervoeren.

Maar ook bleef veel hetzelfde. De vrijwillige chauffeurs, die zorgen dat de bus van maandag tot en met zaterdag rijdt. De gemoedelijke sfeer in de bus en binnen de buurtbusvereniging. Vier keer per jaar hebben de leden een gezamenlijke activiteit. ,,We zijn een hecht, gezellig clubje", zegt Van Houtum. Hij is zelf ook chauffeur. ,,Bij ons bestuurt het bestuur ook de bus", zegt hij. Hij geniet van dat baantje, net als alle andere chauffeurs. ,,Het is leuk: mensen ontmoeten, een praatje en een grapje maken. We heten een buurtbus en er wordt dan ook flink gebuurt..."

TWEE WENSEN

Deze week is een feestweek. Alle passagiers krijgen een kleine attentie als ze van de bus gebruikmaken: een pen met opdruk. De leden van de vereniging hadden woensdag een uitstapje en morgen, vrijdag 22 september, is er een receptie. Maar wensen zijn er ook. Van Houtum hoopt in 2019 op een nieuwe bus met daarin een 'roll on-roll off'-systeem voor passagiers

Liempde

Raad de Ploegersprins

De nieuwe carnavalsprins van Ploegersland wordt zaterdag 21 oktober geïnstalleerd. Tot die tijd geeft prinsenvereniging De Ploegers wekelijks een tip die tot de juiste naam kan leiden. Onder de goede inzendingen worden twee kaartjes voor de zittingsavonden verloot. De tweede aanwijzing is dat de prins een link heeft met Tsjechië. Inspiratie, daar hoeft hij niet ver voor te zoeken...' Inzendingen kunnen naar redactie@ploegers.nl.

in een rolstoel, net als in een gewone bus. En ook een nieuw, beter, OV-chipapparaat is nodig. Twee wensen, maar buiten dat overheerst bij Van Houtum de trots op 25 jaar buurtbus. ,,De buurtbus is goed voor de ontsluiting van Esch. Zonder onze bus was er hier geen openbaar vervoer."

FOTO BOVEN: Tiny van Houtum (links), voorzitter van buurtbusvereniging Esch, samen met Harm van der Veen, een van de vrijwillige chauffeurs. De organisatie viert het zilveren jubileum. (Foto: Peter de Koning).


Zoeken naar vogels
met de boswachter

Kinderen die meer willen weten over vogels, kunnen op 18 of 28 oktober samen met een boswachter de Oisterwijkse bossen in om meer te leren over deze dieren.

Op 18 oktober mogen kinderen van acht tot twaalf jaar op pad en op 28 oktober deelnemers van vier tot acht jaar. Zij leren onder meer te kijken en te luisteren naar vogels en hoe een verrekijker moet worden gebruikt. Ook wordt een schuilhut gebouwd. Deelname kost vier euro voor leden en zeven euro voor niet-leden. Aanmelden voor de activiteit is mogelijk via de website www.natuurmonumenten.nl/agenda.


Jeugdnatuurwacht
in Liempde heeft
er nieuw talent bij

De Jeugdnatuurwacht in Liempde heeft er nieuwe leden bij. Vrijdagavond werden zij officieel geïnstalleerd in café Het Wapen van Liempde door wethouder Peter van de Wiel. ,,Dat is elke jaar weer een van de erg leuke dingen aan mijn werk", schrijft de wethouder op zijn Facebookpagina.

Maar met de installatie hield de avond nog niet op. De benjamins gingen daarna met de wethouder 'op jacht' naar edelherten in natuurgebied De Scheeken. Van de Wiel: ,,Het beroemde burlen moet een dezer dagen beginnen. Met verrekijkers bewapend, tuurden we in de schemering naar de bosranden. Meer dan een ree kwam niet voor de lens. Maar ja, dat hoort bij een safari: het moet spannend blijven." (Foto: Gerard Schalkx).