Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUURWEEK QQLQ BELEEFT MOOIE EN AFWISSELENDE START

'Dit is Boxtel: een week propvol activiteiten'

,,Daar zwemt een haai

Ik denk dat ik zwaai

Oh wat een pech

Hij vliegt weg

Het was een kraai"

LINDA VAN DE WIEL

Met als slogan 'QQLQ kraait van ambitie' was de intentie van de organisatie van de eerste editie van de kunst- en cultuurweek QQLQ bij voorbaat helder: er gaat geknald worden. Tijdens de opening van het negen dagen durende event werd dit dan ook meteen duidelijk.

QQLQ-voorzitter Paul van Alphen nam zaterdagavond als eerste het woord en toonde zich fier. ,,Het is mooi hoe zes stichtingen zich verenigd hebben onder één paraplu en op deze manier verbinding hebben gezocht."

GENERATIECONCERT

Na het openingswoord van Van Alphen was het podium voor het - voor de gelegenheid gevormde - HaFa-generatieorkest. Dit project is een gezamenlijk initiatief van Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie én de fanfares uit Liempde en Lennisheuvel. Het orkest bestond uit grootouders en kleinkinderen en speelde onder leiding van dirigent Mari van Gils een viertal nummers. Ad van de Pas (70) was samen met kleindochter Willemijn Broeren (11) een van de muzikanten. ,,Mijn dochter zag de oproep op internet en attendeerde Willemijn en mij erop", aldus opa Van de Pasch. ,,Ik krijg al vier jaar saxofoonles van opa en vond het leuk om samen met hem mee te doen. Ik zit niet bij een orkest of band omdat ik in groep 8 zóveel huiswerk krijg dat ik er geen tijd voor heb", vulde Willemijn aan.

Gedichten werden voorgedragen door kinderen van de taalspeelgroep van basisschool De Spelelier. Hier werd duidelijk hoe goed en belangrijk juiste begeleiding voor de taalontwikkeling is voor kinderen met een andere culturele achtergrond. De jarige wethouder Marusjka Lestrade gaf aan kippenvel te krijgen van de voordracht van de kinderen. ,,En dit hele evenement is zo bijzonder. Dit is Boxtel ten voeten uit: een cultuurweek propvol activiteiten."

De opening eindigde met een lied van een tot Vrouwe QQLQ omgetoverde Marijke van Nistelrooij en drie woorden van Van Alphen: ,,We zijn los." En daarna knalden de confettikanonnen.

CULTUURMAKERS

De Uitmarkt in en rondom Podium Boxtel aan de Burgakker vormde de start van QQLQ. Met maar liefst vier podia – in de tuin, de zaal, de foyer en op het voorplein - was er een platform voor elke cultuurmaker. Zo verzorgde de Stripe Big Band een swingend optreden voor een redelijk gevulde zaal met enthousiaste muziekliefhebbers. 'Locked out of Heaven' van Bruno Mars werd goed ontvangen, evenals het door Auke Stook gezongen 'Got to get you into my life' van The Beatles.

Gepaste stilte en een welgemeend applaus waren er voor de singer-songwriters die op het voorplein gevoelige ballads ten gehore brachten. Het muzikale programma werd afgesloten door de Boxtelse band Nailhead.

BOXTELSE FILMMAKERS

Naast muziek, taal en confettikanonnen was er ook ruimte voor filmbeelden. In een verduisterd lokaal werden onderdelen uit het werk van Boxtelse filmmakers vertoond. De creatievelingen waren zelf in de zaal aanwezig en Wim van Liempt van FilmPodiumScopia praatte de programmaonderdelen aan elkaar.

Eén van de filmmakers was Daan Ophof die de regie en montage deed van de aangrijpende documentaire 'Operatie Market Garden 1944'. De beelden bleven eerder niet onopgemerkt bij de jury van de NL-Award die Ophof nomineerde en zijn werk een 'knap staaltje storytelling' noemde. Ook de andere documentaires werden zaterdag positief ontvangen door het publiek. Gelinkt aan het thema dat Ophof gebruikte is de indrukwekkende film 'Wij waren kind in de oorlog' waarin Boxtelaren op indrukwekkende wijze vertellen over hun ervaringen in die periode. Deze film wordt donderdag 19 oktober vertoond in Podium Boxtel.

Zo was de start van kunst- en cultuurweek QQLQ en goede voorbode van een negendaagse vol bruisende activiteiten voor jong en oud.

FOTO BOVEN: 'Vrouwe QQLQ' verzorgde de officiële opening. Onderdeel van deze stunt waren onder meer leerlingen van basisschool De Spelelier, die korte verhaaltjes en gedichtjes aandroegen. (Foto: Peter de Koning).