Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'KIDZ GOT TALENT' DOOR LEERLINGENORKEST Gildenbonds

Spetterende audities voor jeugdprom

LINDA VAN DE WIEL

Drumsolo's, gitaarakkoorden, een trombonesolo en veel dansende meiden. De auditie van 'Kidz got Talent' - het promconcert van de leerlingen van Gildenbondharmonie op 10 december - vond gisteravond plaats. En hoewel het 'maar' een auditie was, togen vaders, moeders, broertjes en zusjes en zelfs een verdwaalde opa en oma in groten getale richting het Baanderherencollege om de deelnemers aan te moedigen.

Presentator Geert Hoes had vooraf al een geruststellende mededeling voor de dertien deelnemers aan de auditie: ,,Iedereen mag sowieso meedoen aan het promconcert…" Vervolgens stelde hij de driekoppige jury voor, bestaande uit dirigent Mari van Gils, dansjuf Marcia De Winter van Moevz Dans en Sport (wiens leerlingen ook dansen tijdens de uitvoering in december) en muzikante Marion Verhoof.

Elk jurylid had zijn of haar eigen aandachtsgebied ,,Ik ga letten op de uitstraling: wie spat er van het podium af?", vertelde Mari. Marion vulde aan: ,,Ik kijk waar de kinderen in het programma passen en bekijk wat ze al kunnen." Marcia gaf aan te letten hoe de deelnemers een voordracht doen.

Gitte van Loon en Cee-Jay Essens beten het spits af met een swingend nummer van Katy Perry. In matchende outfits dansten ze vol overgave en met zichtbaar plezier. Gitte was tevreden na afloop: ,,Ik vond het goed gaan al was ik wel een beetje zenuwachtig." Lieke Verhoof (8) zong 'Ooit zal ik gaan' uit de film Vaiana en kreeg terecht een ovatie van de mensen in de zaal. ,,Wat ontzettend knap wat je gedaan hebt. Je zingt heel zuiver", zei dirigent Mari. Chiaka Saccomani danste op de popballad 'I got issues' en deed dat verrassend met een klassieke balletdans. Op de vraag hoe ze zich had voorbereid, antwoordde ze: ,,Ik heb gewoon geoefend."

HANDTEKENING

De 11-jarige Fiene Baks zong met live gitaarbegeleiding van Boaz Tooren het nummer 'Breng me naar het water'. Boaz trad later als solist voor het voetlicht en zong een zelfgeschreven Nederlandse ballade. Marcia was duidelijk gecharmeerd van de singer-songwriter: ,,Mag ik je handtekening?", grapte ze. Drummers Storm Storms en Bram Evraets speelden strakke uitvoeringen van rocknummers. Bram (9) was niet zenuwachtig. ,,Ik speel al drie jaar bij jongerencentrum B-Town en ga binnenkort ook beginnen bij de band van basisschool De Vorsenpoel."

Fiona Westerman, lid van het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie, speelde trombone terwijl Evi Vugs een hippe dans op de planken bracht. Xanne Boom straalde tijdens haar dansuitvoering van 'Mercy'. Fenne van Ruremonde deed een van de laatste voordrachten en moest lang wachten. En daar werd ze best zenuwachtig van. De jury merkte hier echter niets van tijdens haar zangoptreden. Fleur Boon zong als laatste en deed dit - heel knap – zonder muzikale begeleiding.

IMAGO VERBETEREN

De organisatie van het concert is in handen van de enthousiaste Gildenbonds-leden Suzanne van de Ven, Inge Leenen, Wendy Hazenberg en Marion Verhoof. Het viertal hoopt het imago van het spelen in een harmonie te verbeteren. ,,Een instrument bespelen is echt cool." En het doel van het concert? ,,Mensen laten genieten van een leuke avond. En ze een groot spektakel voorschotelen."

FOTO BOVEN: De 9-jarige Bram Evraets speelt al drie jaar drums in jongerencentrum B-Town en start binnenkort bij de schoolband van basisschool De Vorsenpoel. Hij was een van de deelnemers die gisteravond indruk maakten tijdens de audities van Kids Got Talent in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning).


45.000 leerlingen
in actie voor
buitenspelen

Ruim 45.000 kinderen nemen deel aan de Jantje Beton scholenactie en gaan tot en met 27 september op pad om loten te verkopen. Met de helft van de opbrengst kunnen hun scholen de pleinen opnieuw inrichten of (buitenspeel)materialen aanschaffen. De andere helft is bestemd voor projecten van Jantje Beton.

Zo'n 450 scholen uit het hele land nemen deel aan de actie. In de gemeente Boxtel gaan leerlingen van basisschool De Beemden en de Sint-Theresiaschool op pad om loten te verkopen. Iedereen die een lot koopt, steunt spelen en bewegen van kinderen tijdens en na schooltijd én maakt kans op mooie prijzen. ,,Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Helaas speelt een op de vijf kinderen niet of slechts een keer per week vrij buiten. En tachtig procent van de kinderen in Nederland beweegt onvoldoende", stelt organisatie Jantje Beton. ,,Tijdens het spelen ontwikkelt het kinderbrein door alle uitdagingen die hierbij komen kijken. En daar hebben kinderen hun leven lang profijt van."

Naast de scholenactie organiseert Jantje Beton onder meer ook een jaarlijkse Buitenspeeldag en collectes voor jeugdclubs. Kijk voor meer informatie op www.jantjebeton.nl.