Afbeelding
Foto:

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

'De Verschilmakers', een project dat het verhaal van de witte zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika levend moet houden, is één van de drie genomineerden voor de Erfgoedprijs Brabant, waarmee een bedrag van 10.000 euro is gemoeid. De witte zusters wonen in het Wereldhuis aan de Achterberghstraat, het vroegere Molenweide.

Het verhalenproject wil onderstrepen dat het leven en werk van de missiezusters, die zich in 1896 vestigden in het klooster Sancta Monica te Esch, ook vandaag de dag kunnen inspireren.

Marina van Dalen is coördinator van de zusters in Boxtel en is een van de kartrekkers van het project. Van Dalen weet zich gesteund door de Boxtelse fotografe Laila Willems en schrijfster Ilse van Dongen. Samen werkten ze al aan het eerder dit jaar verschenen boek 'Dragers van hoop, een leven lang missie' waarin tien levensverhalen van Witte Zusters staan opgetekend.

Van Dalen vertelde eerder in deze krant dat het boek 'Dragers van hoop' zoveel inspiratie bood dat een vervolgproject werd bedacht. Het resulteerde in De Verschilmakers. Via www.erfgoedbrabant.nl/stem kunnen mensen aangeven welke van de drie genomineerde finalisten de provinciale erfgoedprijs moet winnen. Dat kan tot 1 oktober; vier dagen later wordt de prijs uitgereikt.


Onderzoeker
verzorgt lezing in
Oertijdmuseum

Hoofdonderzoeker Jan van der Made van de Spaanse Onderzoeksraad en het Natuurwetenschappelijk Museum van Madrid gaat zondag 24 september in het Oertijdmuseum toelichten hoe bepaalde dieren, zoals dwergnijlpaarden en reuzenegels, op eilanden in de Middellandse Zee, de Stille en Indische Oceaan zijn ontstaan.

De lezing hierover begint om 11.00 uur. Van der Made verzorgt ook een tweede presentatie om 14.00 uur. Die gaat over de relatie tussen klimaatverandering en migraties van dieren en mensen van Afrika naar Eurazië.

Van der Made doet voornamelijk onderzoek naar fossiele fauna's en diens ontwikkelingen in relatie tot klimaat- en zeespiegelveranderingen in de afgelopen vijf miljoen jaar. Voor meer informatie over de lezingen, kijk op de website www.oertijdmuseum.nl of neem contact op via telefoonnummer (0411) 61 68 61 of e-mail: contact@oertijdmuseum.nl.