De verschillende kraampjes zijn typerend voor het eclectische festival: bij 65 stands worden bruikbare spullen verkocht, maar tegelijkertijd lichten allerlei verschillende maatschappelijke organisaties geïnteresseerden voor over hun werkzaamheden. (Foto: Peter de Koning, 2016).
De verschillende kraampjes zijn typerend voor het eclectische festival: bij 65 stands worden bruikbare spullen verkocht, maar tegelijkertijd lichten allerlei verschillende maatschappelijke organisaties geïnteresseerden voor over hun werkzaamheden. (Foto: Peter de Koning, 2016). Foto: Peter de Koning

ZEVENDE EDITIE WIJKEVENEMENT BLINKT UIT IN DIVERSITEIT EN VARIATIE

Boxtel Oost Dag wordt een 'beestenboel'

PÅL JANSEN

Een dierenparkje bij De Rots, kinderen geschminkt als tijgers. De zevende editie van Boxtel Oostdag zondag 24 september belooft een heuse beestenboel te worden. Tussen 11.00 en 16.00 uur is er van alles te doen tussen gemeenschapshuis De Rots en winkelcentrum Oosterhof. ,,De Boxtel Oost Dag staat op zichzelf. We we organiseren van alles door elkaar. Een bewuste keuze die we nooit veranderen; dan snappen de mensen het", vertelt voorzitter en organisator Jan de Vreede van wijkorgaan Boxtel Oost.

De Boxtel Oostdag is met een bezoekersaantal van jaarlijks, naar schatting, vijfduizend mensen uitgegroeid tot een waar begrip. ,,We gebruiken de 'sociale as' om meer ontmoetingen te creëren en de sociale cohesie van de wijk te verhogen", licht De Vreede het evenement toe. ,,Hier is geen kern zoals een kerk of café waar de huizen omheen zijn gebouwd. Maar als je op een plattegrond kijkt, zie je een duidelijke sociale as die bestaat uit het gemeenschapshuis De Rots, winkelcentrum Oosterhof, de generatietuin, het 'Oosterpark'. Tijdens een bijeenkomst tussen het wijkorgaan en alle buurtverenigingen keken we op de kaart en hebben we rondom die as de Boxtel Oost Dag georganiseerd."

De samenstelling van het festijn kan daarom ook het beste divers genoemd worden: rondom de belangrijkste ontmoetingspunten worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd. ,,Ook de Kinderboerderij hoort bij de sociale as, maar dan wordt het evenement té langgerekt. Dus vooralsnog houden we het zo, maar wellicht willen we dat in de toekomst veranderen."

BEESTENBOEL

Desalniettemin is Kinderboerderij Boxtel gewoon aanwezig in het gebied waar Boxtel Oostdag wordt georganiseerd. De vrijwilligers maken er voor de jongsten namelijk een heuse 'beestenboel' van bij De Rots. Rondom het gemeenschapshuis zijn bovendien attracties rond het thema dieren. Daarnaast worden de kinderen die dag ook geschminkt en zijn er afwasbare tattoeages.

,,Bij De Rots hebben we eigenlijk alles georganiseerd rond kinderen, kunst en cultuur", licht De Vreede toe. ,,Richting appartementencomplex Hoogheem ligt een groot grasveld waar ook gilde Sint-Barbara & Sint-Joris de activiteit laserschieten organiseert. Voor de wat oudere kinderen leggen we een pannaveldje aan."

VERBINDING

Om de verbinding met het winkelcentrum te maken, staan vanaf De Rots aan een zijde van de Nieuwe Nieuwstraat en Beneluxlaan 65 kraampjes op een rij. De Vreede: ,,Daar worden gebruikte spullen verkocht - geen rommel, alles is bruikbaar - maar ook zijn er stands waar het publiek wordt voorgelicht door allerlei instanties. ContourdeTwern, politie, gemeente, de KBO, Vivent, noem maar op."

Aan de Beneluxlaan van Oosterhof worden bovendien demonstraties verzorgd door onder meer turnvereniging Tabitta, Demmo Streetdance Boxtel en Danscentrum Rosmalen, die mensen kennis laat maken met roelstoeldansen

Voor de jeugd zijn er op het voorterrein van Oosterhof verschillende sportactiviteiten van Buurtsport Boxtel en staat er een draaimolen. Ook is het winkelcentrum geopend en staan winkeliers met kraampjes en is er zowel aan de voor- als achterzijde een terras. Daar is bovendien muzikaal vermaak van veertien verschillende bands en koren waarvan het grootste deel uit Boxtel komt en een aantal uit de regio.

Als vanouds is tijdens het evenement de Engelse dubbeldekker The Red Lady present die helemaal door de wijk rijdt en ook op de Hendrik Verheeslaan, Doctor de Brouwerlaan, Nieuwe Nieuwstraat, de Europalaan, Robert Schumanlaan en de Hobbendonkseweg passeert.

VARIATIE EN DIVERSITEIT

Net als de dubbeldekker zijn er tijdens de Boxtel Oost Dag allerlei dingen die mensen eigenlijk niet verwachten bij het wijkevenement. Zoals een paard en wagen. ,,Het is hier geen landelijk gebied", erkent De Vrees. ,,We hebben ook een draaiorgel. En juist omdat het publiek zoiets niet zou verwachten in een moderne wijk, willen we dat erbij hebben."

Het maakt eens te meer het concept van Boxtel Oostdag duidelijk: voor ieder wat wils. De festiviteiten van het evenement beginnen zondag om 11.00 uur en eindigen om 16.00 uur.