Vader Piet (links) moest er samen met moeder Bianca hard aan trekken, maar uiteindelijk klonk het geboorteklokje over Liempde voor hun zoon Luuk. Arnold van den Broek van Kék Liemt gaf achteraf een oorkonde mee aan het gezin. (Foto: Gerard Schalkx).
Vader Piet (links) moest er samen met moeder Bianca hard aan trekken, maar uiteindelijk klonk het geboorteklokje over Liempde voor hun zoon Luuk. Arnold van den Broek van Kék Liemt gaf achteraf een oorkonde mee aan het gezin. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

EERSTE GEBEIER VOOR Luuk van de Wiel

Traditie geboorteklokje herleeft in Liempde

Het geboorteklokje van Liempde heeft zaterdag weer voor de eerste keer sinds zeven jaar geluid. De in vergetelheid geraakte traditie die in 2010 weer nieuw leven in werd geblazen - maar toen niet van de grond kwam - klonk zaterdag opnieuw voor de kersverse Liempdenaar Luuk van de Wiel. De jonge telg had samen met zijn ouders Bianca en Pieter van de Wiel-Meeren de primeur.

Samen met opa, oma en tante stonden zij met voorzitter Arnold van den Broek van initiatiefnemer heemkundestichting Kék Liemt in de hal van het voormalig raadhuis om aan de klepel te hangen. Het bleek voor vader Pieter nog even een flinke klus om de klanken van de bel over het dorp uit te strooien.

Voor de plechtigheid heette de dienstdoende klokkenluider Van den Broek, in vol 'Liempds' ornaat, het jonge gezin welkom in de voormalige burgemeesterskamer. Hij gaf daarbij uitleg over de historie van deze traditie, die begon in 1976 en werd geïntroduceerd door toenmalig burgemeester Piet Smits.

Liempde heeft iets met het op de hoogte brengen van mensen met klokken, wist Van den Broek te vertellen. Tussen 1922 en 1930 was het namelijk de veldwachter Piet Egelmeers die het 'gebooiklokje' iedere zondag na de hoogmis luidde. Om de Liempdenaren vervolgens vanaf het bordes het laatste nieuws brengen.

Het Liempdse gebruik om dit bij geboortes te doen, vond tussen 1976 en 1996 veel regelmatiger plaats. Bij iedere geboorte tot aan de herindeling met de gemeente Boxtel, klonk de bel door Liempde voor het laatste kindje en kreeg deze een oorkonde uitgereikt ter herinnering aan de gebeurtenis. En ook nu krijgen de gezinnen die de bel laten klinken een herinnering mee van de heemkundestichting.

Daarna raakte deze traditie in het slop. Na de poging in 2010 om het gebruik in ere te herstellen, is de verwachting dat deze Liempdse conventie beter wordt onderhouden. Heemkundestichting Kék Liempt krijgt hiervoor de medewerking van het Dorpsberaad, wijkberaad en de buurtverenigingen. Zo wordt de heemkundestichting op de hoogte gehouden van nieuwe geboortes in Liempde. Onlangs is bovendien een huis-aan-huisfolder verspreid om het luiden weer onder de aandacht te brengen.

Ook het geboorteklokje laten luiden voor een nieuwe Liempdse inwoner? Neem contact op met de heemkundestichting via e-mail: info@kekliemt.nl of bel naar secretaris Mies Habraken, telefoonnummer (0411) 63 20 81.