Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TIENDE EDITIE TREKT BIJNA NEGENHONDERD DEELNEMERS

Esch: een waar jeu-de-boulesparadijs

CARRY DIRKX

't Essche Boeltje, het vermaarde jeu-de-boulestoernooi in Esch, trok zaterdag weer honderden spelers. In totaal 390 doubletten speelden op banen verspreid door het dorp. Het was de tiende keer dat muziekvereniging Sint-Willibrordus de dag organiseerde en daarom kregen alle deelnemers een toepasselijke attentie: een ballenpoetsdoek...

Het toernooi in Esch is vooral geliefd vanwege de ongeëvenaarde, gemoedelijke sfeer. Veel deelnemers komen ieder jaar terug, zoals de buurmannen Gert Schut en Hennie Wolff uit Nieuwegein. 's Ochtends vroeg zaten ze allebei op een vissersstoeltje op het Marktplein. ,,Ieder jaar gaan we samen", zeiden ze. ,,Het is een gezellige dag; straks is er muziek. En bijzonder is ook dat je door het hele dorp zwerft. Dat is uniek aan dit toernooi." De hele dag was het Marktplein in Esch 'het episch centrum'. Na iedere wedstrijd verzamelden de spelers zich hier voor een natje en een droogje, al dan niet op de zelf meegebrachte stoelen.

LANTAARNPAAL

De jeu-de-boulesbanen lagen als vanouds door het hele dorp: in (voor)tuintjes, stroken langs de kant van de weg, speeltuinen. Links en rechts van de Haarenseweg, op het voetpad, lag een lint van zo'n twintig banen. Lastige plekken om op te spelen, want de meesten liepen schuin af. Maar het hoort bij de charme van het toernooi, want door de geïmproviseerde banen kunnen doorgewinterde spelers zomaar verliezen van beginners.

Een wel heel bijzondere baan was te vinden aan de Postelstraat: midden op het speelveld stond een lantaarnpaal, tot hilariteit van de spelers. Een van de partijen die er gespeeld werd, was een heuse interland: Engeland tegen België. ,,Ik kom hier al 25 jaar", zei een van de Engelsen. Voordat de muziekvereniging het organiseerde, bestond het toernooi namelijk ook al. Ook de twee Belgen, onderdeel van een flinke delegatie uit Edegem, vertelden vaste gasten te zijn. Deelnemers uit België worden gevreesd, want ze staan vaak in de finale. ,,We komen hier ieder jaar graag, met een volle bus. En daar zitten inderdaad nogal wat kampioenen tussen", lachten ze.

BORN TO BOULE

De meerderheid van de deelnemers aan 't Essche Boeltje ambieerde de kampioenstitel echter niet. De gezelligheid stond duidelijk voorop. Al aan het begin van de dag was de sfeer uitstekend, ook doordat allerlei duo's zich bijzonder uitgedost hadden. Zoals dames met een hoedje op, aan de arm een Roodkapje-mandje met daarin kaas en port, mannen in gestreepte t-shirts, met bretels aan en een baret op en een duo met op zijn t-shirt de tekst: 'Born to boule'. Aan het eind van de middag, werd de sfeer nog vrolijker. De drank die de hele dag rijkelijk vloeide, speelde daarbij zeker een rol. Uit de 'pétax' - een huifkar met een tractor ervoor, die de spelers naar afgelegen banen bracht - klonk zelfs gezamenlijk gezang. Het paste helemaal bij het gevoel van het toernooi: met zijn allen een aangename dag beleven. Of zoals een deelnemer het treffend verwoordde: ,,Jeu de boules is een bourgondische sport."

FOTO BOVEN: Overal in het dorp waren zaterdag jeu-de-boulesbaantjes ingericht, zoals in deze tuin aan de Postelstraat. (Foto's: Peter de Koning).


Tekenles

Ton van Eijndhoven verzorgt vanaf vrijdag 13 oktober gratis tekenlessen. De cursus vindt plaats achter de Sint-Willibrordusschool. Mensen wordt gevraagd een A3-tekenblok, een hb-potlood, twee 4b-potloden en een gum mee te brengen. Tijdens de les, die duurt van 09.15 tot 11.30 uur, wordt koffie of thee geschonken. Aanmelden is mogelijk via e-mail: eijnd01@ziggo.nl.

Met een huifkar met een tractor ervoor werden deelnemers naar afgelegen banen in het dorp gebracht.