Wies Thoms (Kollenberg Esch)
Wies Thoms (Kollenberg Esch) Foto: Peter de Koning

ESSCHE ATELIERS PROFITEREN VAN JEU-DE-BOULESEVENEMENT

Kijken naar kunst in huizen en tuinen

CARRY DIRKX

Fleurige ballonnen en roodgele paraplu's hingen afgelopen weekeinde aan enkele gevels in Esch. Ze markeerden de adressen die meededen aan de kunstroute 4deKunsten, een tweejaarlijks evenement in de gemeente Haaren, waarbij kunstenaars hun atelier openen voor bezoekers. In Esch namen vijf mensen deel aan deze lustrumeditie.

Een van de kunstenaars die exposeerde was Wies Thoms aan de Kollenberg in Esch. Zij liet op zaterdag en zondag haar werk zien. Ze woont nog niet zo lang in het dorp en hoorde van de kunstroute tijdens het jaarlijkse Bierpompfeest. ,,De inschrijving was al gesloten, maar ik mocht toch nog meedoen." Ze exposeerde in haar eigen huis; haar atelier is op een andere plek. ,,Maar om daar te komen, moeten mensen door een caravanstalling, dus dit leek me beter."

In haar woning was uiteenlopend werk te zien: schilderijen van paarden, een portret, maar ook figuratieve en abstracte beelden van allerlei verschillende materialen. ,,Ik houd van experimenteren", zei Thoms. ,,Ik beland al werkend van het een in het ander. Ik begin vanuit nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld naar structuren en vormen, die ik vervolgens ga onderzoeken." Ze werkt met uiteenlopende materialen als houtskool, krijt, acquarel en acrylverf, maar ook klei, was en speksteen.

Op de zaterdag van de kunstroute trok ze aardig wat bezoekers. ,,Mijn eerste gasten waren mensen die meedoen aan 't Essche Boeltje. Deze mensen pikten meteen de atelierroute mee." De andere Essche kunstenaar die op zaterdag haar atelier opende, was Lia Martinali. Zij exposeerde haar werk in huis en tuin, waar beelden en installaties van metaal goed uitkwamen. Op zondag openden nog drie ateliers in Esch hun deuren en ook in Helvoirt en Haaren konden kunstenaars bezocht worden. De organisatie toonde zich na afloop tevreden over het verloop en het grote aantal bezoekers.

FOTO BOVEN: Deelnemers aan 4deKunsten openden afgelopen weekend hun ateliers om kunstwerken te tonen aan het publiek. Wies Thomas (rechts) uit Esch nam voor het eerst deel aan de atelierroute. (Foto: Peter de Koning).