Boxtelse scholen dicht op 5 oktober

'Iedere klas een docent is straks niet zeker'

PÅL JANSEN

Opnieuw gaat het reguliere basisonderwijs in Boxtel plat. Vrijdag 15 september stuurden de gezamenlijke schoolbesturen in gemeente Boxtel een brief aan alle ouders dat op donderdag 5 oktober de scholen sluiten. Het schoolkamp van de Molenwijkschool gaat wel door.

Veel docenten doen mee aan de landelijke staking van het Primair Onderwijs-front (PO-front), waar beweging PO in Actie, de onderwijsvakbonden en andere onderwijsorganisaties achter zitten. ,,Ook op de scholen in de gemeente Boxtel blijkt er sprake te zijn van een hoge actiebereidheid. De gezamenlijke schoolbesturen in de gemeente Boxtel ondersteunen het doel van de lerarenactie en staan achter deze staking", staat in de brief aan alle ouders. ,,Wij verwachten dat u op deze dag zelf zorgt voor de opvang van uw kinderen." Mocht dat ouders niet lukken, dan verwijzen de schoolbesturen naar Kinderopvangorganisatie Kindertuin/Humanitas.

ZWARE TIJDEN

De basisleerkrachten in Nederland kennen zware tijden. Zij starten met een salaris dat gemiddeld 250 euro lager is dan collega's in het voortgezet onderwijs en hebben een salarisplafond dat circa 1.000 euro lager is. Bovendien kampt één op de vier docenten met burn-out-klachten (dit geldt overigens ook voor leraren in het voortgezet onderwijs), bleek recent nog uit onderzoek van CBS/TNO in opdracht van de Volkskrant.

Het maakt het beroep er niet veel aantrekkelijker op. Het lerarentekort in het basisonderwijs loopt naar verwachting de komende jaren op tot circa tienduizend fulltime banen in 2025, zo berekende de Rijksoverheid. En dat wordt voelbaar in Boxtel weten de schoolbesturen. ,,De enorme werkdruk en de lage salarissen in het primair onderwijs zorgden er in de afgelopen jaren voor dat veel leraren stopten en er weinig zijn bijgekomen."

Het lerarentekort in Boxtel draait nu nog vooral om het vinden van vervangers. Zo liet directeur Edwin Vugts van de Liempdse basisschool De Oversteek in Brabants Centrum van 15 juni, toen de prikactie zich aankondigde, nog weten: ,,Iedere dag merken we dat we leraren te kort komen. Vervangers vinden, is erg lastig. Dus bedenken we telkens intern creatieve oplossingen."

Ook in de brief aan de ouders wordt dit probleem aangekaart. ,,Dat betekent dat we niet meer altijd een vervanger kunnen vinden als een leraar ziek is." Maar erger nog, zo waarschuwen de schoolbesturen: ,,Als dit zo doorgaat, kunnen we straks niet meer garanderen dat we voor elke klas een leraar vinden."

ZUIDERPARK

De Amsterdamse leraar Thijs Rovers, mede-initiator van PO in Actie, kondigde op 5 september in het praatprogramma Pauw aan dat er op 5 oktober opnieuw gestaakt wordt. Ondanks dat vicepremier Lodewijk Asscher zich nog hard maakte om 270 miljoen euro extra vrij te maken voor het basisonderwijs in 2018. ,,Dat is een bosbrand blussen met een waterpistool", zei Roovers in Pauw daarover.

Om de problematiek aan te pakken, kwamen PO in Actie, de PO-raad en de vakbonden op een bedrag uit van 1,4 miljard euro: 900 miljoen voor salarissen en 500 miljoen om de werkdruk te verlichten.

LERARENTEKORT BOXTEL

De vakbonden riepen hun leden eerder al op om op 5 oktober, tijdens de Dag van de Leraar, in het Zuiderpark in Den Haag te demonstreren. Een aantal docenten van de Molenwijkschool gaat door met werken; er is een schoolkamp in die week. Volgens directeur Monique van de Ven balen ze er zelf van dat ze niet mee kunnen doen, maar konden ze het de kinderen niet aandoen om het festijn af te lasten. Het maakt eens te meer duidelijk dat de actie voor de docenten zelf ook lastig is. ,,Zij staken op 5 oktober met hun hart", vertelt Van de Ven. ,,Maar ze hebben ook het hart bij de kinderen."

De deelnemende schoolbesturen - Sint-Christoffel waar acht Boxtelse basisscholen onder vallen, STROOMM (De Spelelier), Stichting Katholiek Onderwijs Breukelen (Angelaschool) en Sint-Albertus (De Oversteek in Liempde) - hopen in hun schrijven dan ook op de steun van de ouders. ,,Iedereen gaat de gevolgen van het lerarentekort voelen als we nu niet als één front laten horen dat we ons zorgen maken en investeringen opeisen."