Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CLIËNTEN VOEDSELBANK VOOR HET EERST NAAR NIEUWE LOCATIE

'Het lijkt nu op boodschappen doen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dinsdag om 17.00 uur werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van de Voedselbank in het nieuwe onderkomen aan de Achterberghstraat. Anderhalf uur later stonden de eerste cliënten te wachten op hun voedselpakket. In de nieuwe ruimte werden de bezoekers verrast door de mooie inrichting. ,,Het is prachtig geworden", vonden ze eensgezind.

De afgelopen weken werd door de vrijwilligers van de Voedselbank hard gewerkt om de voormalige facilitaire ruimte van het Wereldhuis aan de Achterberghstraat om te toveren tot geschikte locatie. De nieuwe stellages en vooral de koelvitrines zijn de grote trots van de vrijwilligers. Groenten, fruit, zuivel en vlees kunnen nu mooi worden uitgestald. ,,Het geeft de ruimte de uitstraling van een supermarkt", zei voorzitter Arjen Witteveen trots. ,,Alles komt nu beter tot zijn recht. We zijn echt heel tevreden."

Dinsdagavond kwam de eerste groep om de voedselpakketten op te halen. Dertig moslimgezinnen namen plaats in de wachtruimte en mochten daarna één voor één komen winkelen. ,,Wat een mooie ruimte", vond een van de cliënten. ,,Het ziet er prachtig uit. Het lijkt nu echt alsof we gewoon boodschappen komen doen. Dat voelt goed."

Dankzij sponsors en giften kon de stichting Voedselbank Boxtel de nieuwe koelvitrines en stellingen aanschaffen. ,,Ook hebben we veel gratis of met flinke korting gekregen. Gelukkig maar, anders hadden we dit zo niet kunnen doen", aldus voorzitter Witteveen. ,,We hebben op andere plekken gekeken hoe de inrichting daar was en daar onze wensen op gebaseerd. En het grootste deel daarvan konden we hier aan de Achterberghstraat uitvoeren."

De cliënten komen alleen in de wachtruimte en in de ruimte waar de pakketten en verse producten worden uitgegeven. Maar de Voedselbank heeft nog veel meer kamers tot haar beschikking. Zo is er een groot magazijn, een flinke koelcel met aansluitende vriescel en een magazijn voor luxe producten als verzorgingsproducten en luiers. ,,Als op 2 oktober de officiële opening is, zijn deze ruimtes natuurlijk ook mooi opgeruimd en ingericht. Daar moet nog wel wat gebeuren", lichtte Witteveen dinsdag toe. ,,Maar het wordt prachtig, daar ben ik van overtuigd."

EVEN PUZZELEN

De laatste gezinnen namen ondertussen plaats in afwachting van hun pakket met halal-voedingsmiddelen. ,,De locatie is er echt op vooruit gegaan", luidde het oordeel. ,,Het is netjes en ruim opgezet." Hoe positief de cliënten ook zijn over de nieuwe Voedselbank, er is nog wel een aandachtspunt: er zijn weinig mogelijkheden voor parkeren. Witteveen: ,,Daar komt nog verandering in. Er is straks echt plek genoeg voor iedereen."

De nieuwe Voedselbank beleefde dinsdagavond dus haar vuurdoop. Morgen, vrijdag 22 september, komt er nog een groep om voedselpakketten op te halen. Het gaat dan om zo'n tachtig gezinnen. ,,Het wordt nog wel puzzelen om alle artikelen mooi in de nieuwe ruimte te krijgen. Ook wij moeten nog een beetje wennen..."

FOTO BOVEN: Cliënten konden dinsdag voor het eerst hun spullen halen bij de nieuwe locatie van Voedselbank Boxtel aan de Achterberghstraat. (Foto: Peter de Koning).


OPVANG VLUCHTELINGEN DOORGESCHOVEN

'Verschoonbare achterstand opvang van statushouders'

PÅL JANSEN

Boxtel had voor de eerste helft van 2017 de wettelijke taak om 24 statushouders op te vangen. Om daaraan te voldoen, kwam de gemeente de opvang van zes vluchtelingen tekort. Het Centraal Opvangorgaan voor Asielzoekers (COA) liet te laat weten dat statushouders naar Boxtel kwamen, vertelt wethouder Marusjka Lestrade. ,,We hebben daardoor een 'verschoonbare achterstand'. We konden daar dus niets aan doen."

De zes vluchtelingen die nu niet zijn opgevangen, worden 'doorgerekend' naar de tweede helft van 2017. In eerste instantie had gemeente Boxtel een wettelijke taakstelling van de opvang voor 24 statushouders in de eerste helft van 2017 en achttien voor de tweede helft van dit jaar. Dat is nu dus omgekeerd.

'TE LAAT GEKOPPELD'

Volgens wethouder Lestrade 'koppelde' het COA te laat dat er statushouders moesten worden opgevangen. ,,Als we te laat horen dat mensen naar Boxtel komen, dan kan woonstichting Sint-Joseph ook niet op tijd een woning voor ze regelen."

Voor de woonstichting en gemeente Boxtel verwacht Lestrade door de miscommunicatie een extra inspanning. ,,We zoeken samen met Sint-Joseph naar een oplossing, maar de woonstichting moet zich waarschijnlijk extra gaan inzetten. We verwachten namelijk ook nog herenigingen van een aantal grote gezinnen."

Nederlandse gemeenten moeten in de tweede helft van 2017 in totaal tienduizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning opvangen. Daarmee werd de taakstelling eerder al verlaagd omdat de prognoses van het aantal op te vangen statushouders omlaag gingen.

Momenteel is de verwachting dat de taakstelling voor de Nederlandse gemeenten in de eerste helft van 2018 zesduizend statushouders bedraagt. De wettelijke taak van gemeenten houdt in dat zij een woonruimte moeten regelen voor vergunninghouders.


Pinnen voor
theaterkaartjes
Podium Boxtel

Pinnen voor toegangskaarten voor voorstellingen in Podium Boxtel? Bij bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat, een van de fysieke verkooppunten van de theaterzaal, is dat sinds vorige week mogelijk.

,,Klanten die kaartjes kopen, kunnen bij Marimba enkel nog pinnen", aldus Femke Lagerweij van Boxtelse Buren, het organisatiebureau dat verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van Podium Boxtel. ,,Gemakkelijk voor de klant en efficiënt voor Marimba én Podium Boxtel. Het gaat om een pilot die het gehele theaterseizoen duurt. Mogelijk wordt de mogelijkheid tot pinnen dan ook uitgebreid naar onze andere verkooppunten: Hebbes aan de Markt, supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof en drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde."