Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOL PROGRAMMA MET THEATER, MUZIEK EN KINDERACTIVITEITEN

Bockesprongen zorgt voor vrolijkheid

CARRY DIRKX

,,Hoe krijgen ze het verzonnen!", riep een toeschouwer lachend uit, na afloop van de voorstelling 'Roadkill Volkov'. De show van de Belgische theatermakers In Eigen Nat was zondag een van de trekkers en succesnummers van festival Bockesprongen in hartje Boxtel. Maar ook de andere voorstellingen en muziekoptredens ontlokten lachsalvo's en 'oooh's' en 'aaah's' van het publiek. Dankzij de stralende zon was dat in groten getale op de been.

Liefhebbers van - soms een tikkeltje bizarre - humor kwamen volop aan hun trekken tijdens Bockesprongen, en dan vooral bij de straattheatergezelschappen. 'Roadkill Volkov' wekte alleen al verwondering met hun prachtig uitziend, zelfgemaakt decor, vol vreemde attributen, zoals een dood everzwijn in een ouderwetse kinderwagen. Tijdens de voorstelling belandden andere dode dieren in buitenissige kookpotten en ook de Kalinka werd gedanst, want alles speelde zich af in Rusland. ,,Op het everzwijn hebben we een halfjaar moeten wachten", vertelde Bart, de ene helft van het theaterduo, na afloop van de voorstelling. ,,Het komt uit Polen en het is een natuurlijke dood gestorven. Daarvan hebben we echt bewijs! Daar stond mijn collega Gunter op, want die is vegetariër." De voorkeur voor absurde humor: dat zat er al van jongsaf in. Het sloeg aan in Boxtel, merkten de mannen. ,,Het publiek ging meteen mee." En dan, verbaasd: ,,We staan hier als hoofdact; heb je dat gezien?"

Op een andere manier zorgden de drie vrouwen van Companie Zed voor verwondering. Hoogtepunt van hun optreden was de altijd verbazingwekkende verdwijntruc. Met zijn drieeën verdwenen ze in een toch wel heel klein kastje. En ook als de gordijnen van dat kastje opengingen, waren de vrouwen nog steeds niet te zien. De kinderen in het publiek konden het niet laten van dichtbij te onderzoeken hoe het mogelijk was. Maar ook de volwassen toeschouwers slaakten verbaasde kreten als 'Hatsekiedee!' en 'Oooh, die is héél lenig!'. Thea van Dijk stond ook te kijken. ,,Knap!", zei ze. ,,En niemand snapt hoe het kan, hè." Ze is een trouwe bezoekster van Bockesprongen. ,,Ik woon in het centrum, dus dat festival 'roept' me. Ik geniet er echt van."

FRANSE THEE

Bij de theatergroep Charles & Tang was je aan het juiste adres om je in de maling te laten nemen. Bij haar 'kleinste museum van de wereld', een soort pipowagen, stond de hele middag een flinke rij. De 'museumgidsen' lieten de wachtenden enkele museumstukken zien die niet in het museum pasten. Zo sjouwden ze rond met een 'Aai-pet' (Foto: Peter de Koning): een pet met een wollig stukje stof erop geplakt. Het museum zelf stond vol met unieke vondsten, zoals een zwarte polaraid: de eerste foto van de donkere middeleeuwen en Franse theezakjes: liberté, egalité, fraternité. ,,Heel vindingrijk", vonden twee bezoeksters, toen ze met een brede grijns uit het museum kwamen. ,,Wat een lol hadden die mensen toen ze het verzonnen."

Intussen werden de kinderen aan het werk gezet: bij de Mondriaan-workshop was het de hele middag druk en voor 'actionpainting' was ook veel animo. ,,Het was fantastisch, geweldig!", zei de 10-jarige Gijs. Dat betekende 'verven' met onder andere hockeysticks, tennisracket en ballen gedrenkt in verf. ,,Heel erg leuk", riep de 11-jarige Eva enthousiast. ,,Thuis mag je niet kliederen met verf, maar hier mag je het gewoon op de muren smeren. Het leukst was met dartspijltjes een ballon met verf kapot gooien."