Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (slot) Twee-eenheid onderweg

In kasteelpark Stapelen zijn tot en met zondag 24 september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biƫnnale Kunst op Stapel. Brabants Centrum publiceert een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen. In deze laatste aflevering bespreekt hij Twee-eenheid onderweg van Vincent van Delft uit Nijmegen.

De kunstenaar vertelt over zijn beeldende ontwikkeling en hoe hij dit schip ziet: ,,Mijn eigen weg zoeken in de rijkdom die ik tegenkom zie ik als mijn belangrijkste beeldende opgave. Daarbij heb ik de voorkeur voor papier en werken in de natuur. Ik opereer op het snijvlak van tweedimensionaal en ruimtelijk. Aanvankelijk schilderde ik, zoals tijdens mijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem die ik van 1976 tot 1982 volgde."

In zijn werkwijze kwam verandering tijdens een verblijf in Berlijn in 1991. ,,Daar werd ik in kerk die werd verbouwd geheel vrijgelaten om te experimenteren en te exposeren. Dit stelde mij in staat andere elementen zoals geluid aan mijn expressiemogelijkheden toe te voegen. Ook fotografie werd een zelfstandig onderdeel."

Later breidde Van Delft de collagetechniek uit en nam hij zijn schilderwerk daarmee onderhanden. ,,Ik begon aan snijwerk, een soort versnijden waarmee ik oude fotoboeken nieuw leven inblaas. Daarnaast werk ik graag samen met andere kunstenaars, wat bij mij vaak resulteert in groter ruimtelijk werk. De grote boot Twee-eenheid is zo ontstaan. Het schip dat net ongrijpbaar boven mensen zweeft, is opgehangen aan een staaldraad die tussen twee bomen gespannen is. De vorm van de boot komt tot stand door een dertiental segmenten, als ribben, die de contouren van het schip aanduiden, en onderling verbonden zijn. Het gedeelte wat zich onder de waterspiegel zou bevinden is van houtplaat. Boven water is in zeildoek vormgegeven. De rode lijn die de delen met elkaar verbindt symboliseert de waterlijn." (Foto: Huub Thorissen).