Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE GEMEENTEWERF KRIJGT ZONNEPANELEN OP HET DAK

Duurzaamheid hoog op de agenda

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vóór de zomervakantie werd de 'Visie Duurzaam Boxtel 2030' samen- én vastgesteld. Een aantal actiepunten uit dit document, zoals een 'scenario-onderzoek' en plaatsing van zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf, wordt de komende tijd opgepakt, zo belooft wethouder Peter van de Wiel.

Om de gemeente Boxtel in 2030 energieneutraal te maken, werd in samenwerking met enkele tientallen inwoners een lijvige duurzaamheidsagenda met liefst 64 actiepunten opgesteld. Alle fracties, op Balans na, stemden in juli in met de keuzes die gemaakt moeten worden.

In de begroting, waarover de gemeenteraad zich op dinsdag 24 oktober buigt, zijn de eerste maatregelen genoemd die in 2018 gerealiseerd moeten worden. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf gaat mogelijk zelfs dit jaar nog gebeuren, meldde wethouder Van de Wiel gisterochtend. Om hoeveel panelen het gaat, is nog niet bekend. Het project dient als pilot; op grond van de resultaten wordt een plan van aanpak gemaakt voor de overige gemeentelijke gebouwen. ,,Mogelijk gebeuren de volgende projecten op basis van crowdfunding", aldus Van de Wiel. ,,Inwoners kunnen investeren in de panelen en delen in het rendement. Zo doe je met je geld iets goeds."

Andere actiepunten die voor 2018 op de rol staan zijn onder meer de organisatie van een Foodbattle, waarbij door middel van activiteiten voedselverspilling aan de kaak wordt gesteld, de komst van een klimaatpanel met burgers en een 'maatschappelijke beursvloer'. Laatstgenoemde initiatief moet een 'ruilhandel' van diensten op gang brengen tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. Om inwoners kenbaar te maken welke duurzame initiatieven er zijn in Boxtel, ontstaat er komend jaar een online platform. 2018 wordt ook gebruikt om een scenario-onderzoek te verrichten naar de effecten van grotere duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnevelden en windmolen. Van de Wiel: ,,Daarmee moeten we een grote slag maken om de doelstellingen te bereiken." Op basis van de uitkomsten wordt een energieplan opgesteld.

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (links) en ambtenaar Maaike de Wijk kleurden in juni samen met kartrekkers van de duurzaamheidsagenda een poster van Maarten Melis. Daarmee gaven ze 'kleur' aan de ambities van Boxtel. Van links naar rechts staan Agnes Räkers, Jan van der Weijden, Patricia van Rooij en Tammo Bieze. Zij en andere inwoners waren betrokken bij de totstandkoming van de 'Visie Duurzaam Boxtel 2030'. (Foto: Peter de Koning).


AANBESTEDING HERINRICHTING MARKT KOMENDE MAAND

2018: verder werken aan centrum van Boxtel

Met de oplevering van de heringerichte Indenhof in de oude boomgaard en rond de gemeentevijver enkele weken geleden, is het eerste centrumproject afgerond. Om aan een van de speerpunten van de begroting te voldoen, namelijk werken aan een sterk centrum, worden ook komend jaar stappen gezet, melden wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel. Herinrichting Markt en Stationsstraat, onderzoek naar de Binnendommeltjes en de aanleg van parkeerplaatsen op het binnenterrein van het gemeentehuis zijn enkele voorbeelden.

Binnenkort gaat de schop in de grond bij het Zusterspad om extra parkeerplaatsen aan te leggen. Eind dit jaar is het binnenterrein van het gemeentehuis aan de beurt; ook daar komen parkeervakken. Wethouder Van den Broek meldt dat ook de herinrichting van de Markt op schema ligt. In de zomer werd duidelijk dat de reconstructie niet na carnaval, maar pas na de kermis van 2018 van start gaat. ,,De


Princenlant fase 4
lijkt weer in beeld

Vijf jaar geleden werd met de oplevering van appartementencomplex Het Princenhof de derde fase van Princenlant afgerond. De uitvoering van het vierde stadium, dat ten noorden van Princenhof moet verrijzen, verkeerden geruime tijd in een impasse, maar de gemeente Boxtel laat in de begroting voor 2018 weten dat er inmiddels weer gesprekken plaatsvinden met de ontwikkelaar.

Wethouder Peter van de Wiel geeft aan dat er extra capaciteit is aangetrokken om de bouwambities in de gemeente Boxtel te kunnen realiseren. Hij hoopt dat in 2018 de planologische procedures voor Achter Den Eijngel (Lennisheuvel), Hamsestraat/Roderweg (Liempde) en Selissen (Boxtel-Noord) worden afgerond. Ook kleinere projecten als Hobbendonk, De Hoeve en De Kleine Aarde krijgen in 2018 meer vorm, meldde Van de Wiel. ,,We zijn inderdaad goed in gesprek over Princenlant fase 4. Het zou goed zijn als hier ontwikkeling plaatsvindt." Meer details kon de wethouder nog niet melden.

aanbesteding start komende maand. De partijen die voor deze procedure zijn uitgenodigd, hebben in de zomer al informatie gehad." Uiterlijk eind november móet de nieuwe Markt klaar zijn om te voorkomen dat tijdens de drukke winkelperiode in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis hinder ontstaat.

Boxtel trekt volgend jaar 30.000 euro uit voor onderzoek naar de haalbaarheid van het project Binnendommeltjes, zo is in de begroting te lezen. Naast versterking van toerisme en recreatie kunnen de kanaaltjes ook een rol spelen bij de gevolgen van klimaatverandering. Wethouder Van de Wiel laat weten dat er inmiddels een projectgroep is geformeerd. Binnenkort wordt een startbijeenkomst gehouden. Het project wordt gekoppeld aan uitvoe-


Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi in 's-Hertogenbosch meldt dat op donderdag 7 september een kater is gevonden aan de Esschebaan in Boxtel. Het gaat om een geheel zwarte Europese korthaar met een wit vlekje op de borst. Aan de Dennendreef is een dag eerder ook een Europese korthaar aangetroffen. De kater is cypers bruinzwart (gestreept) met wit. Sinds dinsdag 5 september is een kater met de naam Rex vermist. De wit met zwarte Europese korthaar is voor het laatst gezien aan het Zusterspad. Meldingen van vermiste of gevonden dieren zijn welkom via telefoonnummer (088) 006 46 83.

ringsprogramma Mozaïek Dommelvallei, zodat cofinanciering mogelijk wordt gemaakt. Niet alleen in het kernwinkelgebied, maar ook in de aanloopstraten wordt de komende periode actie ondernomen. Wethouder Van den Broek geeft aan dat in de Stationsstraat een burgerparticipatietraject wordt opgestart waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar het model dat ook gehanteerd is bij de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). (Foto: Rini van Oirschot).


Vier afvalpilots
in de gemeente

Boxtel heeft zichzelf ten doel gesteld dat in 2030 nog maar vijf kilogram restafval per inwoner wordt aangeboden. 100 kilogram restafval per Boxtels huishoudens in 2020 geldt hierbij als tussendoel. Met behulp van vier pilotprojecten wordt invulling gegeven aan deze doelstellingen.

De invoering van een afvalscheidingsproef in een deel van de wijk Oost en bij complex Hoogheem en de mogelijkheid om ook metalen verpakkingen en drankkartons in dezelfde zak voor plastic verpakkingsafval te stoppen maken deel uit van de pilots. Over de vierde proef met afval wordt binnenkort meer bekend. De resultaten komen in een Grondstoffenplan, dat in de loop van 2018 aan de raad wordt voorgelegd.

Afbeelding