Afbeelding
Foto: Peter de Koning

bezwaarmakers spreken in over vlk en fietstunnel

Boxtel-Noord vreest sluiproutes

PETER DE KONING

De plannen voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) laten Boxtel niet onberoerd. Het is ook een ingrijpend plan met in het verlengde ervan stevige maatregelen aan de Keulsebaan en Tongeren en vervanging van de dubbele overweg door een fietstunnel. Een pakket waar je nooit iedereen gelukkig mee kunt maken, constateerde de gemeenteraad dinsdagavond.

De postbus van het gemeentehuis stroomde de afgelopen tijd vol met 161 zienswijzen op de plannen, ingediend door Boxtelse burgers en ondernemers. Zes daarvan namen dinsdagavond gebruik van de mogelijkheid om hun bedenkingen persoonlijk toe te lichten tegenover de gemeenteraad.

Bewoners van Boxtel-Noord, waaronder de Parkweg, Molenwijkseweg, Essche Heike en Leenhoflaan, verwachten een flinke toename van het sluipverkeer door hun buurt zodra de dubbele overweg plaats maakt voor een fietstunnel. Op de Parkweg bijvoorbeeld zou de verkeersdruk toenemen van 650 auto's per dag op dit moment tot ruim 2.000 in de toekomst, aldus één van de insprekers. Een ander sprak van geldverslindende maatregelen voor te weinig fietsers. Ook zeiden diverse insprekers dinsdagavond bang te zijn voor overschrijding van het budget.

Een ander belangrijk punt voor de insprekers betrof Move31, de integrale Boxtelse verkeersvisie die pas in de loop van in 2018 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Deze totale verkeersvisie voor heel Boxtel had al gereed moeten zijn, vonden diverse insprekers en raadsleden. ,,We waren graag verder geweest met Move31", gaf wethouder Herman van Wanrooij toe. ,,Maar het is omvangrijke en complexe materie met veel belangen en meningen. We doen er alles aan om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen voor de verkeerssituatie in heel Boxtel."

STIKSTOF

De nieuwe landelijke regelgeving Programma Aanpak Stikstof (PAS) kan nog voor vertraging zorgen. Deze regelgeving beoordeelt activiteiten die voor stikstofneerslag zorgen op nabijgelegen, beschermde Natura 2000-gebieden, zoals de Kampina. Tegelijk moet er ruimte blijven voor economische ontwikkelingen, zoals de VLK.

Tegenstanders van PAS vinden dat de regelgeving niet strookt met Europese regelgeving. Ondertussen heeft de Raad van State advies gevraagd over PAS bij het Europees Hof van Justitie. Wat de gevolgen voor het Boxtelse besluitvormingsproces zijn als PAS sneuvelt, kon wethouder Van Wanrooij dinsdagavond niet inschatten. ,,Mocht dit onze verkeersplannen dwarsbomen, dan gaat dit dossier naar het Rijk en moet die zorgen voor een oplossing", aldus de wethouder.

NOORDZUIDAS

Van Wanrooij zei ook nog steeds in gesprek te zijn met de provincie over de verkeersstroom die via de N618 (Schijndelsedijk) Boxtel inrijdt en hier voor extra verkeersdruk zorgt op vooral de noord/zuidas Eindhovenseweg-Brederodeweg-Bosscheweg. Niet voor niets pleitten INbox en VVD dinsdagavond voor extra aandacht voor deze belangrijke verkeersader dwars door Boxtel.
Dymph van de Vries (VVD) wees de wethouder nog op de schuine overweg in de Leenhoflaan bij de kruising richting De Braken en Esch. ,,Die situatie is nu al best link en wordt in de toekomst alleen maar drukker", sprak ze. ,,We zullen er eens goed naar kijken", beloofde de wethouder.

FOTO BOVEN: Verkeersdrukte op de Kapelweg. Die moet door de aanleg van de VLK-weg drastisch verminderen. Maar omdat ook de dubbele overweg op termijn verdwijnt, wordt in Boxtel-Noord sluipverkeer verwacht. (Foto: Peter de Koning).


Onderzoek
naar invulling
gemeentehuis

Niet alle ruimtes in het gemeentehuis aan de Markt zijn momenteel gevuld. Zo staat een deel van de eerste verdieping leeg, meldde burgemeester Mark Buijs gisterochtend. ,,We willen naar een structurele invulling." Dat is de reden dat er momenteel een onderzoek loopt naar de mogelijke verhuizing van organisaties die momenteel in Sint-Ursula aan de Baroniestraat gevestigd zijn.

Waar voorheen nog gesprekken werden gevoerd met externe partijen, wordt nu binnen de gemeentelijke organisatie bekeken wie zich zou kunnen vestigen in het gemeentehuis. ,,We zijn continu op zoek naar verbetering", stelt burgemeester Buijs. ,,Dat is ook de reden dat er gesprekken worden gevoerd met partijen in het voormalige Ursulinenklooster. Het zou de integraliteit van ons aanbod voor inwoners bevorderen."