GEMEENTERAAD STEMT IN MET VLK

Verkeersplan stemt nooit iedereen tevreden

PETER DE KONING

De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) gaat er komen en het liefst zo snel mogelijk. Vervanging van de dubbele overweg door een fietstunnel kan pas als de VLK is aangelegd én de Keulsebaan en Tongeren zodanig zijn aangepast dat ze de toenemende verkeersdruk goed aankunnen. Dat is de uitkomst van de extra vergadering die de gemeenteraad dinsdag hield.

De vaststelling van het bestemmingsplan voor de VLK stond eigenlijk gepland op 26 september, samen met diverse andere onderwerpen. Maar de Boxtelse gemeenteraad vond het beter dit omvangrijke onderwerp apart te behandelen. Dat bleek een juiste keuze, want de vergadering duurde bijna vier uur. Er werd onder andere een uur uitgetrokken om belanghebbenden op de publieke aan het woord te laten. Uiteindelijk ging de hele gemeenteraad akkoord, uitgezonderd Balans.

Niet ideaal

Diverse raadsfracties maakten duidelijk dat zij akkoord gingen met een plan dat nooit iedereen tevreden kan stemmen. Een ander punt waarover de meeste fracties het eens waren, betrof het aanpassen en verbreden van de Keulsebaan en Tongeren. Deze wegen krijgen naar verwachting te maken met extra verkeersdruk als in de toekomst de dubbele overweg vervangen wordt door een tunnel voor langzaam verkeer. Veel fracties benadrukten daarom: leg eerst de VLK aan en neem de nodige maatregelen voor de Keulsebaan en Tongeren. Pas als deze maatregelen zijn gerealiseerd, kan de dubbele overweg een fietstunnel worden. Wethouder Herman van Wanrooij zegde dat toe.

,,Ik ben gelukkig met de toezegging van de wethouder. Het gaat om pijnlijke en ingrijpende maatregelen die veel mensen en veel belangen raken", zei Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Peter Manniën (Combinatie95) verwoordde het als volgt: ,,Boxtel heeft gekozen voor de VLK, dat besluit is al in oktober 2012 genomen. Zeker, het is geen ideale oplossing die iedereen tevreden stemt, maar zo'n oplossing bestaat ook niet. Elke keuze heeft ergens negatieve gevolgen en dat weten we al lang." ,,Dus doorpakken nu. Wij zijn het eens met de VLK", maakte Dave van de Ven (SP) duidelijk. Nico Bulter (PvdA/GroenLinks) was het daarmee eens: ,,Akkoord met het voorstel, ook al besef ik dat we niet alles kunnen oplossen en ook niet tot ieders tevredenheid. Doorpakken nu."

Betreuren

Balans stemde alleen in met de aanleg van de VLK. ,,Omdat het voor ons de start is van de totale aanleg van een noordelijke ontsluitingsweg", sprak Wim van der Zanden. Balans blijft een groot tegenstander van alle andere maatregelen. Vooral de fietstunnel is en blijft de partij een doorn in het oog. Dymph van de Vries (VVD) voelde mee met Van der Zanden: ,,Ook wij blijven de aanleg van een fietstunnel betreuren." Toch ging ze akkoord en zei te vertrouwen op de toezeggingen van de wethouder.

Op pagina 3: 'Boxtel-Noord vreest sluiproutes'.