WETHOUDER VERBAASD OVER BESLUIT

Dorpshuis De Kei sluit de deuren in Gemonde

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Moe van het strijden, gooit het stichtingsbestuur van dorpshuis De Kei de handdoek in de ring. Het gemeenschapshuis in Gemonde sluit per direct de deuren. In overleg met de huidige gebruikers blijft De Kei nog wel tot 1 januari 2018 geopend voor bepaalde bijeenkomsten en activiteiten. Het stichtingsbestuur stelt in een brief die ze deze week aan het college van B. en W. verstuurde 'dat de verhoudingen tussen haar en de gemeente Sint-Michielsgestel zodanig verstoord zijn dat een vruchtbare samenwerking niet langer mogelijk is'.

De Kei verkeert al langer in zwaar weer. De buitenschoolse opvang verhuisde in augustus naar de Sint-Lambertusschool, het lokale bibliotheekpunt maakte deze overstap al eerder. Hierdoor loopt het bestuur behoorlijke inkomsten mis. Reden voor de stichting om begin juli de noodklok te luiden bij de gemeente Sint-Michielsgestel en te vragen om een verhoging van de huidige subsidie. Volgens het bestuur van De Kei was de gemeente niet van zins het gevraagde bedrag te verstrekken en bleef het onduidelijk of voor het jaar 2018 extra subsidie zou worden verleend.

Verschillende besprekingen, waaronder het dorpsoverleg waarin verschillende partijen spreken over een clustering van maatschappelijke functies in Gemonde, mogelijk in de Sint-Lambertusschool, liepen volgens het stichtingsbestuur van het dorpshuis telkens uit op conflicten. ,,Terwijl het belangrijk is dat er weer rust wordt gecreƫerd in het dorp", stelt woordvoerder Jan Jaap van Hoeckel namens het bestuur. Dat houdt in dat de overleggen over de toekomst van een multifunctionele accommodatie in Gemonde voortaan gevoerd worden zonder het bestuur van De Kei. Het bestuur is moegestreden en hoopt dat de partijen nu teruggaan naar de essentie en dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan."

VERKOOP PAND

Het pand aan de Sint-Lambertusweg blijft in handen van de stichting. Van Hoeckel: ,,We hebben de intentie het pand te verkopen en op die plek sociale woningbouw te realiseren. Het zou mooi zijn als uit de gelden een fonds zou ontstaan waarmee maatschappelijke doelen in Gemonde gesteund kunnen worden." Volgens het stichtingsbestuur denkt de gemeente daar echter heel anders over en zou de opbrengst van de verkoop van De Kei bedoeld zijn voor een nieuwe stichting die de gemeenschapshuisfunctie zal vormgeven.

Wethouder Koos Loose van de gemeente Sint-Michielsgestel reageert 'met verbazing en teleurstelling' over de inhoud van de brief. ,,Vooral omdat we in afwachting waren van een reactie van De Kei op een concept-intentieverklaring tussen de Kei, schoolbestuur Skipos en de gemeente." De partijen gingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheid van een verhuizing van De Kei naar de Sint-Lambertusschool. Loose: ,,De verklaring was tot stand gekomen na constructief overleg in de afgelopen periode."

De wethouder stelt dat het besluit van het stichtingsbestuur van het dorpshuis ook in Gemonde het nodige teweeg heeft gebracht. ,,Verschillende partijen uit Gemonde zullen, zoals ons is aangegeven, op korte termijn voor overleg bij elkaar komen. Als gemeente willen we graag de mogelijkheid open houden om ruimte kunnen geven aan mogelijke initiatieven die uit dit overleg voortkomen. De uitkomsten van de overleggen in Gemonde wachten we dan ook met belangstelling af."