CARLA SARIS BEGINT UITVAARTBEGELEIDING

'Nabestaanden willen graag hun verhaal kwijt'

PÅL JANSEN

Carla Saris start deze week officieel met Carla Saris Uitvaartbegeleiding. Naast het runnen van Het Groethuis, het centrum in Liempde waar nabestaanden 'een laatste groet' brengen aan overledenen, gaat de Liempdse nu óók de plechtigheden zelf organiseren. ,,Toen mijn moeder overleed, hielp ik om de uitvaart te regelen. In mijn afscheidswoord aan haar voelde ik: als ik dít voor anderen mag doen, is dat prachtig."

De Liempdse volgde na het overlijden van haar moeder de opleiding tot uitvaartondernemer in Geldermalsen. Omdat ze bij een overlijden 'het verschil kan maken' voor mensen. Na haar slagen assisteerde ze en organiseerde ze al verschillende keren uitvaarten. ,,Tijdens de opleiding ontdekte ik al mijn passie ervoor", licht Carla toe. ,,Hét Groethuis bestaat nu een jaar en verschillende families die daar gebruik van maakten, vroegen mij of ik ook uitvaarten begeleidde."

Daarom gaat Carla, naast het bieden van ruimte in Liempde om afscheid te nemen, nu in de regio óók vol aan de slag met het begeleiden ervan. ,,Hét Groethuis loopt goed; mensen maken er prettig gebruik van. Dus werd het tijd voor een volgende stap."

KWETSBAARHEID

Tijdens haar contacten met nabestaanden, ziet Carla kans om dieper tot de kern te komen bij hen, ze écht te leren kennen. ,,Ik kom altijd binnen op een kwetsbaar moment", vertelt ze. ,,Als ik bij families zit, dan merk ik altijd dat die klik er is. Het is bijzonder wat ze mij vertellen. Nabestaanden willen graag hun verhaal kwijt. Als ze te maken krijgen met zo'n verdriet, dan worden ze er helemaal in meegenomen."

Het is tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid om ze bij te staan als begeleider, zo beseft Carla. ,,Vooral als een overlijden plotseling is. Mensen zijn dan helemaal ontredderd; ze weten niet goed hoe ze dingen aan moeten pakken."

In eerste instantie moeten allerlei praktische zaken geregeld worden: rouwkaarten en -advertenties, locatie, kist of crematie, een wake. ,,Er komt heel veel op iemand af", weet Carla. ,,Volgens de wet mag je zes werkdagen over een afscheid doen. Dat is eigenlijk best lang, maar die tijd is soms wel nodig. Vooral wanneer mensen nog niet weten hoe ze een ceremonie in willen vullen."

EERSTE GESPREK

Tijdens het eerste gesprek vindt de Liempdse uitvaartonderneemster het daarom belangrijk om de meest dringende zaken achter de rug te hebben. ,,Dan moeten de eerste keuzes al gemaakt worden. De laatste verzorging bijvoorbeeld, dat noemen we ook wel het afleggen; hoe een overledene komt te liggen. Daarnaast hebben we het over het rouwdrukwerk en de opbaring. Ook het vastleggen van een locatie is belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld verschillende crematoria in de regio, maar niet overal is het aantal zitplaatsen gelijk of is er ruimte om de plechtigheid te houden. Ik regel dan de juiste plek. Pas de dagen erna vullen we de details van het afscheid verder in."

TOEKOMST

Carla Saris Uitvaartbegeleiding, zoals haar onderneming heet, zal de Liempdse in eerste instantie alleen runnen. ,,Of dat in de toekomst zo blijft? Dat moet nog blijken. Wellicht ga ik in de toekomst een samenwerking aan met iemand anders als het te druk wordt."

En te druk wordt het wanneer de uitvaart niet tot in de puntjes geregeld kan worden, vindt Carla. ,,Ieder mens is uniek en verdient een waardig afscheid. Dat doe je maar één keer. En dan moet het perfect zijn."

Wie vragen heeft over Carla Saris Uitvaartbegeleiding, kan contact opnemen met Carla via telefoonnummer 06-58 91 00 33 of e-mail: info@carlasarisuitvaartbegeleiding.nl. Meer informatie over de begeleiding is ook te vinden op de website www.carlasarisuitvaartbegeleiding.nl.

FOTO ONDER: De Liempdse Carla Saris maakt zich vandaag in Brabants Centrum bekend als uitvaartbegeleidster. (Foto: Peter de Koning).