Museum Vekemans wordt 'Alzheimerproof'

Museum Vekemans gaat op zo kort mogelijke termijn haar twee musea - het Wasch- en Strijkmuseum en Poffermuseum Brabant Goedgemutst - Alzheimerbestendig maken. Dat heeft het bestuur onlangs besloten. Tijdens Wereld Alzheimer Dag op donderdag 21 september wordt het eerste gedeelte geopend dat 'Alzheimerproof' is gemaakt. Om 11.00 uur zijn dan enkele aanpassingen te zien in een deel van het Poffermuseum: de Boxtelse kamer.

Museum Vekemans heeft speciaal voor de opening twee computerconsoles aangeschaft waarop bezoekers poppen uit de Boxtelse kamer met toelichting kunnen zien. De afgelopen weken zijn alle teksten ingesproken zodat Alzheimerpatiënten die in alle rust kunnen beluisteren. Ook begeleiders kunnen de teksten beluisteren of aflezen van de console.

HERINNERINGEN

Op de twee aangeschafte computers staan veel meer voorwerpen dan alleen de poppen, De komende twee jaar worden stap voor stap álle objecten in beide musea Alzheimerproof gemaakt. Via de twee apparaten op de begane grond – waarvan een is verbonden met een groot tv-scherm - kunnen mensen nagenoeg alle voorwerpen die het museum in huis heeft, bekijken en mogelijke bijbehorende informatie opvragen, zodat ook mensen met een lichamelijke beperking de musea kunnen beleven.

De poppen in de Boxtelse kamer zijn in alle rust te bezichtigen zodat bij patiënten met Alzheimer hun herinneringen aan het verleden worden opgewekt. Tijdens de tentoonstelling zijn onder meer mevrouw Habraken, de laatste poffermaakster van Boxtel, en de boerenkinderen Jan en Jet te zien. De meeste poppen stellen figuren voor uit een bepaalde klasse, zoals een arbeider, mensen uit de middenstand en de meer gegoede burgerij. De rij poppen is in een U-vorm opgesteld zodat bezoekers ook letterlijk tussen de poppen staan. Ook mogen bezoekers de kleding die de poppen dragen. ,,Die ruwere stoffen tussen je vingers dragen ook vaak bij aan herinneringen van vroeger", stellen de makers van de Alzheimervriendelijke ruimte.

Charlotte de Windt uit Boxtel van Alzheimer Nederland en Jo Caris van de Alzheimer afdeling 's-Hertogenbosch wonen de opening van de Boxtelsel kamer bij. De twee laten weten zeer enthousiast te zijn over deze ontwikkeling. Dit geldt ook voor de Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade; voor het Alzheimerproof maken van dit eerste gedeelte van Museum Vekemans stelde gemeente Boxtel vorig jaar een subsidie beschikbaar. Lestrade is ook aanwezig bij de heropening van het Poffermuseum aan de Stationsstraat 39 in Boxtel. Net als vrijwilligers van het museum, vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland en die van de regionale afdeling.