Afbeelding
Foto: Crebas Fotogragfi

MOLENWIJKSCHOOL LAAT JENAPLANONDERWIJS ZIEN

'Wij zijn zeker geen 'vrije' school'

PÅL JANSEN

Om vaders en moeders, opa's en oma's en andere belangstellenden uit te leggen wat het Jenaplanonderwijs inhoudt, organiseert de Molenwijkschool op vrijdagochtend 22 september 'School in Bedrijf'. Geïnteresseerden krijgen dan een inkijkje in deze onderwijsvorm op de Boxtelse basisschool. ,,Op feestjes krijg ik regelmatig van anderen te horen; z'n school is toch zonder structuur en heeft een soort 'vrije leerwijze'? Dat is zeker niet zo", vertelt docente en organisator Anouk van Sambeek.

De Walnoot

VRIJDAG 15 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Kaarten KBO        13.00

Vrij biljarten        13.00

Dansmariekes        18.30

Vergadering SP        19.30

MAANDAG 18 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Pilates        09.30

Biljart De Walnoot        13.00

Yoga VCB13.00

Kaarten IVV        14.00

Vergadering Daphnia        19.30

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 19 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljart Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljart KBO        13.00

Bridgeclub Revanche        19.30

EHBO        19.30

WOENSDAG 20 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljart Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Rijbewijskeuring        09.00

Yoga        10.30

Kienen IVV        13.30

Ouderen in Regie        19.00

DONDERDAG 21 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljart Ursulanen        09.00

Biljart        13.00

Bridge KBO        13.00

Inloopbridge Revanche        13.00

Ambrosius        19.30

Kienen Daphnia        20.00

Bij de Nederlandse Jenaplanvereniging (NJPV) zijn 174 basis- en vier middelbare scholen aangesloten met ruim 40.000 kinderen die het onderwijs volgen. Jenaplanonderwijs heeft weliswaar niet dezelfde structuur als regulier onderwijs, maar wel degelijk een structuur, zo legt Van Sambeek uit. ,,Wij moeten net als iedere school gewoon voldoen aan de inspectie. Bij ons is het onderwijs er echter op gericht dat kinderen meer gaan samenwerken. Daarom zitten bij ons drie jaargroepen bij elkaar in stamgroepen."

Die zogeheten stamgroepen bestaan uit de onderbouw (groepen 1 en 2), de middenbouw (3, 4 en 5) en de bovenbouw (6, 7 en 8). De bedoeling is dat ieder kind doorheeft hoe het is om het jongste, middelste en oudste kind te zijn in een groep. Klassenoudsten leren zo bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid te nemen doordat ze bij samenwerkingen zorg moeten dragen voor de jongsten. Binnen het jenaplanonderwijs werken kinderen dan ook vaak samen aan langdurige projecten. ,,Heel veel weten niet wat deze onderwijsvorm inhoudt, maar voor mij is het de mooiste vorm. Kinderen dragen zorg voor elkaar en gaan bovendien te rade bij zichzelf hoe ze bepaalde dingen moeten aanleren", licht Van Sambeek toe.

KIJKJE IN DE KEUKEN

Het kijkje in de keuken van de basisschool is dan ook bedoeld om een dieper begrip te geven aan wat de betekenis is van deze onderwijsmethode. Van Sambeek: ,,Binnen onze school staan vier aspecten centraal; werken, spelen, vieren en praten. Tijdens de open dag proberen we deze onderdelen goed mogelijk neer te zetten."

Geheel in de sfeer van samenwerking is de open ochtend dan ook georganiseerd. Van Sambeek kreeg de hulp van vijf ouders. ,,Eind vorig jaar hebben we een commissie opgesteld en zijn we aan de slag gegaan. Dat liep als een trein; we maakten affiches, zetten een programma in elkaar en maakten een draaiboek voor de ochtend", vertelt de docente ,,Iedereen is welkom. Het is vooral fijn als ouders langskomen die eerst een andere school kozen voor hun kinderen omdat ze twijfels hadden over het jenaplanonderwijs."

OPEN OCHTEND

Iedereen die geïnteresseerd is in de onderwijsaanpak van de Molenwijkschool is dan ook welkom tijdens 'School in Bedrijf' benadrukt Van Sambeek. De open ochtend begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Voor meer informatie, neem contact op via telefoonnummer (0411) 67 20 48 of kijk op de website www.bs-jenaplan-molenwijk.nl.

FOTO BOVEN: Binnen het jenaplanonderwijs zitten kinderen van verschillende leeftijden met elkaar in de klas zodat de ouderen zorg dragen voor de jongeren. Samenwerking staat centraal, wat ook bleek toen de school eind 2016 een inzamelingsactie hield voor Voedselbank Boxtel. (Foto: Crebas Fotografie, 2016).


Dommelbimd geopend

Beide toeganspoorten bij natuurgebied Dommelbimd zijn zaterdagmiddag geopend tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 13.30 uur en 14.30 uur staan vertegenwoordigers van stichting Dommelbimd daar om wandelaars het gebied in te nemen. Zij geven hen uitleg over de natuurwaarden en alles wat er in de Dommelbimd leeft, groeit en bloeit. Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig. Het gebied verkennen op eigen gelegenheid is die middag ook mogelijk. Een groot deel, met name het Paardendijkje, is deze middag toegankelijk voor wandelaars.

Explosion Rockets

Veertig jaar geleden overleed Elvis, the king of rock 'n roll. Het is voor de band The Explosion Rockets aanleiding voor een optreden op zaterdag 7 oktober vanaf 21.00 uur in partycentre Denziz aan de Stationsstraat. Een uur voor aanvang gaat de zaal open. Kaarten à acht euro zijn te bestellen bij gitarist Thom Sens, Beneluxlaan 32 in Boxtel of telefoonnummer 06-45 92 85 86. Aan de zaal, mits niet uitverkocht, kosten de kaarten twee euro meer.