De tweede zondag van september is het vaste prik: dan loopt de Rozemarijnstraat vol met bierliefhebbers. Proeverij Biereloth beleefde ook deze keer weer een geslaagde editie. (Foto's: Albert Stolwijk).
De tweede zondag van september is het vaste prik: dan loopt de Rozemarijnstraat vol met bierliefhebbers. Proeverij Biereloth beleefde ook deze keer weer een geslaagde editie. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTELS BIERSTRAATJE: GEZELLIGHEID IN FESTIVALSFEER

Biereloth trekt circa duizend bierliefhebbers

LINDA VAN DE WIEL

Bierproeffestijn Biereloth in de Rozemarijnstraat in Boxtel is voor velen al jaren een traditie op de tweede – en meestal zonnige – zondag van september. Ook tijdens de 23e editie kon je weer over 'de koppen lopen'. De ongeveer duizend bezoekers lieten zich de 81 verschillende biertjes van zestien brouwerijen goed smaken en bekenden vonden elkaar in het oergezellige bierstraatje.

Naast een aantal bekende brouwerijen, is er dit jaar ook een groepje nieuwe brouwers aanwezig. Stephan Wijnands (27) en Erik Donkers (26) uit het Limburgse Wijlre brouwen zelf niet, maar zijn dusdanig enthousiast over de bieren van de relatief kleine Duitse brouwer Weiheren dat zij uit eigen beweging in het bierstraatje staan en de verschillende biertjes van de brouwerij aan de man brengen. Stephan: ,,Ik ben een échte liefhebber en dit biertje is echt mijn favoriet. Daarom willen Erik en ik er samen bekendheid aan geven." En dat lukt prima, getuige de snel slinkende biervoorraad...

Oldskool uit Eindhoven is een wat grotere naam in de wereld der bierbrouwers. Dennis Kort (30) is bedenker, brouwer en eigenaar en brouwt voornamelijk reinheitsgebot-bier, ofwel bier dat uitsluitend gemout gerst, water en hop bevat. ,,In totaal heb ik inmiddels 37 verschillende bieren in mijn assortiment. Vandaag bied ik er elf aan. Het meest bijzondere bier dat ik bij me heb vandaag is de Eisbock, een bier met een alcoholpercentage van 28 procent." Dennis heeft altijd in een brouwerij gewerkt en zegt van zijn werk zijn hobby te hebben gemaakt. ,,En Biereloth is één van de gezelligste bierstraatjes van Nederland."

Bert Beekmans (54), voorzitter van de Bierkamer en bierliefhebber, is het hiermee eens. ,,De formule die we gebruiken voor Biereloth werkt al jaren prima. Het is ook dit jaar weer gezellig. Natuurlijk blijven we zoeken naar vernieuwing zoals de mobiele website die tijdens deze editie voor het eerst in gebruik is." Op de site is onder andere informatie over de brouwers en bieren te vinden en kunnen bezoekers via een zoekfunctie ontdekken welke brouwer hun favoriete bier aanbiedt. ,,Ook zijn er weer diverse nieuwe brouwers aanwezig die hun bieren presenteren", aldus Bert.

MANNEN, BIER EN VOETBAL

Bier en voetbal: met name de mannelijke bezoekers denken er veel verstand van te hebben. Uitzondering op de regel is Rik van Vught (42). Hij komt er vooral om vrienden te ontmoeten. ,,En om een leuke middag te hebben met een speciaalbiertje. Al ben ik niet kieskeurig. Welke mijn favoriet is? Die moet nog komen, ik zit pas aan mijn eerste glas…"

Anders is dit bij bierliefhebber Daan Snellaars (37). Met passie vertelt hij over de opbouw die hij doorgaans hanteert bij het drinken van speciaalbieren. ,,Ik bouw op in alcoholpercentage. Ik drink nu een Schuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij. Het is een prima biertje, het heeft een niet al te scherpe smaak en is lekker voor tussendoor. Mijn voorkeur gaat overigens uit naar de zwaar gehopte bieren. Ik vermoed dat ik ga eindigen met de Beerskey van de Muifelbrouwerij." Daan komt overigens ook voor de gezelligheid. ,,Ik zie hier altijd bekenden en het bierstraatje roept bij mij een festivalsfeer op."

FOTO RECHTS: Het gerstenat wordt tijdens Biereloth in tal van varianten aangeboden. De proeverij werd voor de 23e keer gehouden door de Bierkamer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding