FANDANGO, DANCE OF THE ISLANDS van Anneke de Witte (Amsterdam)
FANDANGO, DANCE OF THE ISLANDS van Anneke de Witte (Amsterdam) Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (13) Fandango

In kasteelpark Stapelen zijn tot en met zondag 24 september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. Brabants Centrum publiceert een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunststichting Boxtel (KSB). In deze voorlaatste aflevering bespreekt hij Fandango, dance of the islands van Anneke de Witte uit Amsterdam.

Over haar kunstwerk meldt De Witte: ,,Het is één uit de reeks van mijn eilandbeelden, waarbij de volgende beschrijving toebehoort: 'De energie die vanuit de aarde naar het licht toe gaat'. Wat je ziet zijn drie aluminium beelden met daarop een berg van keramiek. Het aluminium is het onderwatergedeelte, het gedeelte dat vanuit de aarde naar boven toe gaat. Deze energie heeft het eiland gevormd, maar ook de energie van het water en van de wind doen ertoe."

Volgens haar prikkelen eilanden de verbeelding: het zijn paradijselijke oorden of juist een plaats der verdoemden. Ze zijn kwetsbaar maar ook een rotsvaste punten in de stroom van de oceaan. Bij de eilandbeelden wordt het onderwaterdeel zichtbaar; dat vertelt over de oorsprong, de beweging vanuit de duisternis naar het licht en vormt als het ware de sokkel. De waterspiegel vormt de draaglijn.

Bij de eilandbeelden wordt het mysterie van het onzichtbare gedeeltelijk onthuld. Bij 'Fandango, The Dance of The Islands', komt de energie vanuit de grond omhoog en lijken de eilanden te dansen. De betekenis en titel van het beeld refereren aan een Flamencodans. 'Fandango' is een Spaanse dans met een typisch gestileerde en uitdagende houding van de dansers, waarbij zij elkaar niet aanraken. ,,Het individu, met zijn natuurlijke driften en de eeuwige strijd en de magie die hiervan uitgaat, is hierin verbeeld. De eilanden zijn 'individuen' maar hebben ook zeker samen een verbinding door de waterlijn", zegt de kunstenares over haar werk. (Foto: Huub Thorissen).