Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VEEL BELANGSTELLING VOOR HEEMKAMER

Terug in de tijd tijdens Open Monumentendag

De Sint-Petrusbasiliek, het protestants kerkje, de Turkse en Marokkaanse moskee, de heemkamer van Heemkunde Boxtel: allemaal openden ze afgelopen weekeinde hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Bezoekers konden genieten van ceremonies, rondleidingen en exposities.

Veel belangstelling was er voor de kleine expositie in de heemkamer in 't Hofje aan de Markt. Centraal stond de wederopbouwperiode (1945-1965) in Boxtel. Op initiatief van de plaatselijke monumentencommissie en Heemkunde Boxtel kon de belangstellende bezoeker genieten van foto's van vroeger en nu.

Gebouwen en straten van kort na de Tweede Wereldoorlog zijn vaak nog heel herkenbaar. Het leverde dan ook enthousiaste reacties van herkenning op bij ouderen. ,,Wat waren die kamertjes toen klein en al die raampjes ook", zei iemand. Een vrouw uit de Verenigde Staten met de achternaam Van Boxtel – door haar uitgesproken als Vèn Boxtel – was blij met het advies van secretaris Christ van Eekelen om de beeldbank van Heemkunde Boxtel te raadplegen. Oude sfeerbeelden moeten haar uit Boxtel afkomstige schoonfamilie zeker terug in de tijd kunnen brengen...


De Pagaai
houdt jaarlijkse
Munseltocht

Terwijl Rondje Boxte' nog wekelijks belangstellenden trekt en het Rondje Boxtel by Night zaterdag een groot succes was, organiseert kanovereniging De Pagaai zaterdag 16 september weer een andere activiteit: de Munseltocht. Mensen met een beperking van woongroep De Munsel krijgen die dag de kans over de Dommel te varen.

De kano's worden die dag omgebouwd tot catamarans, zodat ook rolstoelers kunnen genieten van de serene rust en de meanderende Dommel en omliggende natuur. Tijdens de tocht is er ruimte voor twee rolstoelgebruikers op de catamaran en vier begeleiders die de peddels ter hand nemen.

Vanaf 14.00 uur wordt gestart met varen. Mensen die belangstelling hebben om het evenement bij te wonen, zijn welkom bij het clubhuis van De Pagaai aan de Voetboog 7, achter het tenniscomplex van LTV Munsel.

Deze eerste kennismaking met de wederopbouw in Boxtel krijgt zondag 1 oktober een vervolg. In het Jacob-Roelandslyceum (JRL) wordt een lezing met rondleiding gegeven tussen 11.00 en 13.00 uur. Het is een eerste verkenning van deze periode in de architectuur. Sprekers zijn onder meer de architecten Piet Beekman en Harrie van Helmond, maar ook Piet Snijders, die als jongvolwassene de toenmalige manier van denken en leven in Boxtel heeft meegemaakt. Een uitgebreide expositie en een deskundige rondleiding door het oude deel van het JRL verduidelijken het belang van deze nog onderbelichte architectuurperiode.

COMITÉ

De monumentencommissie Boxtel en de heemkundekringen hebben plannen voor een comité dat toekomstige Open Monumentendagen in de gemeente moeten gaan organiseren. Afhankelijk van het jaarlijks gekozen landelijke thema wordt dat comité aangevuld met plaatselijke deskundigen of belangstellenden.

FOTO BOVEN: Met foto's en artikelen werd afgelopen weekeinde in heemkamer van Heemkunde Boxtel in 't Hofje aan de Markt stilgestaan bij de wederopbouwperiode (1945-1965) in Boxtel. Dit was een van de Boxtelse locaties die het publiek kon bezoeken tijdens Open Monumentendag. Ook de kerken en moskeeën openden afgelopen weekeinde de deuren. (Foto: Albert Stolwijk).