Afbeelding
Foto: Gilde Sint-Joris & Sint-Catharina Gemonde

SUCCESSEN VOOR SCHUTTERSGILDEN IN SOEST

Gemonde en Esch in de prijzen op landjuweel

De vendelgroep van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina veroverde vorige week de eerste prijs tijdens het zevenjaarlijkse landjuweel in Soest. Ook twee vendeliers van het Essche Sint-Willebrordusgilde eindigden als eerste. Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris keerde zonder prijzenzilver huiswaarts.

In Soest traden 121 gilden voor het voet-


Koningschieten gilde Gemonde voor niet-leden

Het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina organiseert zondag 24 september het jaarlijkse 'burgerkoningschieten' voor niet-leden uit Gemonde.

Belangstellenden van 16 jaar en ouder richten het vizier van een speciaal geweer op een houten koningsvogel. Degene die het laatste stukje van het doel omlaag schiet, is de nieuwe burgerkoning en wint een leuke prijs. Deelname kost 2,50 euro. Jeugd kan gratis deelnemen aan het prinsschieten, waarbij met een luchtgeweer op een gipsen vogel wordt geschoten.

Beide activiteiten worden gehouden bij de gildeaccommodatie Datmunda in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde en beginnen om 14.00 uur, Vanaf een halfuur voor aanvang kunnen deelnemers zich inschrijven.

licht. In een deelnemersveld van zestien, behaalde het Gemondse viertal de hoogste eer. Onder begeleiding van tamboer Johnny van der Leest draaiden Marcel van der Leest, Joris Geerts, Henry en Johan van der Schoot synchroon hun programma voor de jury en een enthousiast publiek. Het leverde een mooie zilverprijs op.

Aan het kruisboogschieten deden Martien van de Loo, Johnny van der Leest, Wilfred van der Leest en Roland Rooijakkers mee. Johnny streed later, met 26 anderen, in het individueel klassement om de vijf zilverprijzen en eindigde daar keurig als vierde.

Het Essche gilde kwam met drie zilverprijzen naar huis. Martien Verhoeven werd eerste in het individueel A-klassement vendelen, Leo Konings ging aan kop in de vaandelklasse 50-plus. Bij de viertallen geweerschieten eisten Adrie en Silvia Verhoeven, Casper van de Ven en Rik van Vugt de derde prijs op.

'BRABANT BEZET SOEST'

Het landjuweel, waarbij vrijwel alle gilden die zijn aangesloten bij de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS) elkaar treffen, wordt één keer in de zeven jaar gehouden. Deze keer reisden de deelnemers buiten de provinciegrenzen. In Soest nam het plaatselijke Groot Gaesbeeker Gilde de organisatie voor haar rekening. Omdat in de provincie Utrecht geen schuttersfederatie bestaat, is deze schutterij aangesloten bij de NBFS.

Het landjuweel was als altijd een kleurrijk spektakel waaraan enkele duizenden mensen, lid van in totaal 121 gilden, deelnamen. De massale opmars, altijd het meest indrukwekkende onderdeel van de Brabantse gildedagen, werd bijgewoond door kardinaal Wim Eijk en de commissarissen van de koning in Utrecht en Noord-Brabant, respectievelijk Willibrord van Beek en Wim van de Donk.

Na afloop was iedereen het erover eens: het landjuweel 2017 was in alle toonaarden een geslaagd evenement. Dat kwam mede door het mooie weer, maar vooral door de uitstekende organisatie in Soest.

FOTO BOVEN: Drie van de vier succesvolle vendeliers uit Gemonde tonen hun blijdschap tijdens de prijsuitreiking van het landjuweel in Soest. (Foto: gilde Sint-Joris & Sint-Catharina).

Esch

Tekenles

Ton van Eijndhoven verzorgt vanaf vrijdag 13 oktober gratis tekenlessen. De cursus, waarin handvatten worden geboden voor snelle vordering en waarin deelnemers leren kijken, vindt plaats achter de Sint-Willibrordusschool. Mensen wordt gevraagd een A3-tekenblok, een hb-potlood, twee 4b-potloden en een gum mee te brengen. Tijdens de les, die duurt van 09.15 tot 11.30 uur, wordt koffie of thee geschonken. Aanmelden is mogelijk via e-mail: eijnd01@ziggo.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.