Afbeelding
Foto: Ruud van Noojen

Culinair genieten tijdens Proef Lokaal Liempde

Liempdse tapas proeven op D'n Tip

Zo'n twintig professionele koks en hobbykoks zijn er klaar voor: de derde editie van Proef Lokaal Liempde, het grootste tapasdiner van Het Groene Woud. Dit culinaire evenement vindt plaats op zondag 24 september op het vernieuwde evenemententerrein D'n Tip. Bezoekers zijn van 14.00 tot 19.00 uur welkom. De entree is gratis.

Ook dit jaar zorgen de koks voor een menukaart vol verrassingen. Van zoete tomatensoep en gevulde kalfsrolletjes met aardappelpuree tot wafels 'op grootmoeders wijze' en natuurlijk weer heerlijke edelhertenbiefstuk van de barbecue. De gemene deler: de koks werken allemaal met ingrediënten uit de streek. Bezoekers kunnen ook proeven van lokale bieren. Voor de kinderen is er een speciale kaart.

Nellie van de Veerdonk doet voor de derde keer mee. De eigenaresse van de Liempdse groentezaak De Pompoen is van huis uit kok en kookt nog steeds veel en graag. ,,Twee jaar geleden maakte ik voor Proef Lokaal zelfgemaakte pompoensoep en vorig jaar salades. Nu sta ik er met verse toetjes boordevol fruit, allemaal bereid met streek-ingrediënten."


Proeftrainen bij
Omni Vereniging
in sporthal Pius X

Vanwege het negende lustrum heeft de Liempdse Omni Vereniging zaterdag het nieuwe seizoen afgetrapt met een pubquiz. Wie wil kennismaken met een van de sporten, is in de maand september welkom in sporthal Pius X aan de Heidonk in Liempde.

Iedere maandagochtend wordt van 09.00 tot 11.00 uur bewegen voor 55-plussers gegeven, terwijl belangstellenden voor de badminton op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur in Pius X terechtkunnen. Op donderdag wordt er van 20.30 tot 22.00 uur gevolleyd. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Toon Voets, telefoonnummer (0411) 63 20 67.

Mensen kunnen onder meer proeven van haar stevige boerenyoghurt met vruchten, verse monchou, rode-vruchten-bavarois en yoghurt met zelfgemaakte cruesli. ,,Zonder suiker en zonder zout", benadrukt Van de Veerdonk. ,,Helemaal puur natuur." De voorbereidingen nemen behoorlijk wat tijd in beslag en op de dag zelf is ze voor dag en dauw uit de veren, vermoedt ze. ,,Voor de puntjes op de 'i'. Ofwel: het verse fruit op de zuivel."

Syrische rijstschotel

Een nieuwe hobbykok deze editie is Riman. Ze komt uit Syrië en woont nu ongeveer anderhalf jaar in Liempde. Op Proef Lokaal gebruikt ze streekproducten voor de bereiding van een Syrisch gerecht: Mandy. Dit bestaat uit rijst met kip, kruiden en tomatensaus. ,,Riman houdt van koken en bakken en haar man en kinderen houden van eten", lacht de Liempdse Marjoleine van Sinderen, een goede kennis van Riman. ,,Ik mocht al voorproeven. Het is echt heerlijk."


Gimmese Smart geeft optreden met Bel Canto uit Polen

Het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel aan het Meanderplein vormt woensdag 27 september het decor voor een muzikale avond: smartlappenkoor Gimmese Smart uit Gemonde en het Poolse koor Bel Canto brengen vanaf 19.30 uur volksliederen ten gehore.

Bel Canto is afkomstig uit Dopiewo, een naburig dorp van Buk, de jumelagegemeente van Sint-Michielsgestel. Het koor bestaat uit tien sopranen, zeven alten, twee bassen en vier tenoren. Dirigente van het Poolse koor is Elzbieta Wegielewska. Poolse volksliederen en lichte gelegenheidsliederen vormen de basis voor het repertoire van Poolse zijde. Gimmese Smart brengt onder leiding van Sjaak de Punder volksliederen ten gehore. Burgemeester Jan Pommer verzorgt om 19.30 uur het openingswoord. De avond duurt tot 22.30 uur. De toegang is gratis.

Kromploegers

Proef Lokaal Liempde wordt omlijst door optredens van diverse muzikale artiesten. Voor de kinderen is er ook van alles te doen, waaronder een ritje in een 22 meter hoog reuzenrad dat ter gelegenheid van het gouden jubileum van hofkapel De Kromploegers wordt geplaatst.

De organisatie is in handen van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) en De Kromploegers uit Liempde. Die samenwerking is deze editie extra feestelijk, want de hofkapel viert in hetzelfde weekeinde op D'n Tip haar vijftigste verjaardag. Proef Lokaal Liempde vormt op zondag de smakelijke afsluiting van de festiviteiten.

FOTO BOVEN: Koken met en proeven van streekproducten. Dat is hoofdzaak tijdens culinair festival Proef Lokaal Liempde, dat zondag 24 september zijn derde editie beleeft. (Foto: Ruud van Nooijen, 2016).


Alzheimer Café

Het Alzheimer Café Regio 't Groene Woud organiseert maandag 25 september een bijeenkomst in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. Het thema is 'Dementie en het zelf gewilde levenseinde'. Ondanks wetgeving rondom euthanasie, blijkt dit in de praktijk ingewikkeld. Henk Hendriks van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde geeft die avond een presentatie. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Afbeelding
Afbeelding