Afbeelding
Foto: Adriaan Haans

PEUTERS EN KLEUTERS BENOEMD TOT MEESTERTELER

Schooljeugd teelt heel grote zonnebloemen...

Peuters van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en peuteropvang in het centrum van Boxtel kweekten de voorbije maanden zonnebloemen. Zaterdag werden de winnaars bekendgemaakt: Joris Eijkemans (Angelaschool, 3.92 meter) en Lieke van Antwerpen (Klein Kindcentra, 3.38 meter). Ook de broers Wouter en Hugo (3.45 en respectievelijk 3.12 meter) mogen zich meesterteler noemen en kregen een groeicertificaat; zij deden mee namens de Sint-Petrusschool en Pimpeloentje.

Vóór de meivakantie kregen alle kinderen uit de groepen 1 en 2 van de Sint-Petrus- en Angelaschool zonnebloemzaadjes mee naar huis. Maar ook de peuters van Kindertuin Pimpeloentje en Rebusolleke, Klein Kindcentra en kinderdagverblijf Speelland. Het was de afsluiting van een gezamenlijke project over groeien en bloeien.

BETROKKEN OUDERS

,,De gemeente vraagt ons een doorgaande lijn te waarborgen en de betrokkenheid van ouders te vergroten. Wij hebben dat op deze manier willen doen. En met succes. We hebben veel enthousiaste reacties teruggekregen van de kinderen, maar ook van de ouders. Sommigen hebben al gevraagd of we dit volgend jaar weer willen doen", vertelt leerkracht Wendy de Haan van de Angelaschool.

Zij bezocht de winnaars vrijdag samen met directeur Adriaan Haans van Klein Kindcentra. Dat gebeurde nadat de kinderen in de eerste week na de zomervakantie was gevraagd een foto van hun zonnebloem in te sturen onder vermelding van de hoogte. De kinderen met de grootste zonnebloemen kregen een attentie en een groeicertificaat: zij mogen zich meesterteler noemen.

GLUREN BIJ DE BUREN

Lieke was de winnaar van Klein Kindcentra met een zonnebloem van 3.38 meter. ,,Adriaan heeft het nagemeten", benadrukt juf Wendy. ,,Het geheim van Lieke? Veel water geven en er heel veel naar kijken." Lieke kreeg hulp van haar ouders en zus Sanne. Eén ding was jammer, vond Lieke. Haar bloemen 'keken' over de schutting naar de buren…

VOL KNOPPEN

Van de deelnemers van de Angelaschool kweekte Joris de grootste bloem: die groeide uit tot 3.92 meter, maar daar blijft het niet bij. ,,De bloem zit vol nieuwe knoppen dus de 4 meter zal binnenkort worden bereikt", verwacht juf Wendy.

Joris kreeg bij het telen hulp van zijn opa. Samen hebben ze de zaadjes geplant en er groeikorrels bij gedaan. Ook gaf Joris de planten iedere dag water. Zijn bloemen stonden tegen een muur die lekker warm werd van de zon. Misschien is dat wel het échte geheim, vertelde zijn moeder.

OP DE FOTO'S: De prijswinnaars van de zonnebloemactie onder Boxtelse peuters en kleuters. Links Joris (Angelaschool), midden Lieke (Klein Kindcentra) en rechts Wouter en Hugo (Sint-Petrusschool/Pimpeloentje).

Afbeelding
Afbeelding