Afbeelding
Foto: Rode Kruis

WONING EN DUIKSCHOOL FAMILIE FRANKEN LICHT BESCHADIGD

Esschenaren veilig na orkaan Irma

CARRY DIRKX

Vier (oud-)Esschenaren en een inwoner uit Boxtel waren op Sint-Maarten toen orkaan Irma vrijdag over het Caribische eiland raasde. Ze beleefden benauwde uren, maar hebben allemaal in goede gezondheid de orkaan doorstaan. Twee van hen, Helmie en Henry Franken, runnen sinds enkele jaren duikschool Dive Safaris op het eiland. Het gaat naar omstandigheden goed, wel raken langzaam de levensmiddelen en het water op. De noodhulp komt maar traag op gang; daar heeft het koppel nog weinig van gezien.

Boxtelaar Ad Franken was samen met zijn neef Pieter Steenbergen uit Esch op familiebezoek bij Helmie en Henry op Sint-Maarten. Ook de Essche Britt Thomassen was op het eiland; zij werkt bij de duikschool van het echtpaar Franken.

Voor de achtergebleven familie en vrienden in Esch waren het spannende tijden, omdat door de orkaan bellen of mailen een poos onmogelijk was. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. Pieter Steenbergen en zijn oom Ad Franken werden maandag naar Curaçao gebracht en waren daar woensdag nog, in afwachting van een vlucht naar Nederland. De andere drie blijven voorlopig op Sint-Maarten.

BEWOONBAAR

Nederlandse vrienden die telefonisch contact hebben met Helmie en Henry plaatsen namens hen berichten op Facebook; internet doet het nog steeds niet op Sint-Maarten. In die berichten staat te lezen dat het huis kapotte ramen en een beschadigd dak heeft, maar bewoonbaar is. Ook is een deel van het terras kapot.

Het Essche echtpaar is zijn al bij haar duikcentrum geweest. Het gebouw staat er nog, maar de waterschade is behoorlijk. Een aanlegsteiger is, samen met boot die daar lag aangemeerd, spoorloos. Het goede nieuws is dat een andere boot, die in een beschutte lagune lag, slechts geringe schade heeft. Van de plunderingen op het eiland hebben ze nog niet veel gezien; deze zijn vooral aan de Franse kant. Maar om te voorkomen dat ook zij ermee worden geconfronteerd, halen ze momenteel wel spullen uit de duikschool. Verder zijn ze druk met opruimwerkzaamheden rondom dat gebouw én hun woning.

BEETJE OP GANG

In het meest recente bericht staat dat er weer elektriciteit is en het leven een beetje op gang komt. Over hun toekomst en die van de duikschool op Sint-Maarten willen Helmie en Henry Franken nu nog geen beslissingen nemen: eerst opruimen, de schade bepalen en tot rust komen, melden Essche bekenden van het echtpaar. De betrokkenen zelf waren niet voor commentaar bereikbaar.

OP DE FOTO: Luchtfoto van de ravage die orkaan Irma aanrichtte op Sint-Maarten, een van de bovenwindse eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk der Nederlanden. (Foto: Rode Kruis).