Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDSE HOFKAPEL VIERT UITGEBREID GOUDEN JUBILEUM

Kromploegers: hét recept voor feest

LINDA VAN DE WIEL

Optredens van The Trammps, Diva's of Dance en Dennie Christian. Hofkapel De Kromploegers in Liempde bestaat vijftig jaar en viert dat groots. Op 22, 23 en 24 september vindt in een enorme tent op D'n Tip in Liempde een feestweekend plaats met muziek uit de jaren '70, '80 en '90. En heel veel bier. Muzikanten Frank van Bommel (57, trompet), Maarten Termeer (42, trompet), Jelke van Oirschot (16, saxofoon) en Maud Swinkels (16, bugel) vertellen er meer over.

Na een voorbereidingsperiode die in november vorig jaar begon, is het dan bijna zover: het gouden jubileum van De Kromploegers. En daar wordt volgende week uitvoerig bij stilgestaan. De eerste avond van het feestweekeinde, staat vrijdag in het teken van livemuziek van de legendarische discogroep The Trammps. Ook treedt Diva's of Dance op, een formatie die deze avond bestaat uit zangeressen Linda Estelle van T-Spoon, Desiree 'Desray' Manders van 2Brothers en de ook als tv-presentatrice bekend Nance Coolen van Twenty 4 Seven.

Tijdens deze eerste feestavond nemen ook de muzikanten van De Kromploegers hun instrumenten ter hand voor de vertolking van de hit 'Disco Inferno' samen met The Trammps. Bij Jelka en Maud gaat er geen belletje rinkelen bij het horen van deze muziekgroepen. Maud: ,,Ze zijn vast bekend maar ik heb geen idee wie het zijn."

Maarten grinnikt om deze opmerking. ,,De jeugd kijkt anders naar muziek, dat blijkt maar weer. Maar het is belangrijk dat we jongeren blijven aanspreken. Ze zorgen voor een frisse wind in onze club. Iedereen krijgt ook de ruimte te zeggen wat hij of zij wil en naar iedereen wordt geluisterd. We hebben respect voor elkaar en dat maakt dat wij na een halve eeuw nog steeds met plezier muziek maken en ons blijven vernieuwen." Jelke is het hiermee eens: ,,Ik houd van gezelligheid en feesten. En daarvoor ben je bij De Kromploegers aan het goede adres."

LEDERHOSEN EN DIRNDLS

En gefeest wordt er. Zéker in het jubileumweekend. Bijvoorbeeld als zaterdagavond de tent om 18.00 uur open gaat een uur later het eerste vaatje bier wordt aangeslagen voor de vierde editie van het Oktoberfest. Dat gebeurt door locoburgemeester Peter van de Wiel, samen met Maarten Termeer, algemeen leider van De Kromploegers, en Dennie Christian. De schlagerzanger – die overigens ook onbekend is bij Maud en Jelke - verzorgt ook een optreden, natuurlijk met veel Duitse liedjes.

Ervaring leert dat het publiek tijdens het Oktoberfest wordt gevormd door mannen in lederhosen en vrouwen in dirndl-jurkjes. Zij zitten in de feesttent van 1.125 vierkante meter aan lange tafels die vol staan met pullen bier. ,,Vanaf het eerste jaar is deze feestavond een succes. Aan het begin van de avond – als er nog geen druppel gedronken is – en de muziek begint, gaat iedereen meteen op de banken staan. Dat is ongelooflijk maar waar", vertelt een enthousiaste Frank.

Op deze zaterdagavond spelen ook de twintig muzikanten van De Kromploegers, een formatie die zich het best laat omschrijven als feestband. Verder vertrouwt de het orkest op de plaatjes die deejay Henri Schalkx draait.

REUZENRAD EN TAPAS

Op zondag organiseert SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) de derde editie van culinair festival Proef Lokaal Liempde. Hobbykoks maken dan gerechtjes. ,,We noemen het zelf het 'grootste tapasdiner van Het Groene Woud", zegt Maarten. ,,Dat belooft dus wat." De leden van De Kromploegers maken die dag een ritje in een 20 meter hoog reuzenrad. En spelen daarbij een muziekstuk. ,,En daarna neem ik een week vrij", lacht Frank.

FOTO BOVEN: De Kromploegers in actie tijdens een muzikale toertocht door Het Groene Woud. (Foto: Albert Stolwijk, 2012).

Liempde

Jeugnatuurwacht

Jeugdnatuurwacht Liempde installeert, morgen, vrijdag 15 september de nieuwe leden in café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. Wethouder Peter van de Wiel installeert de kinderen, vervolgens wordt een trip gemaakt naar natuurgebied De Scheeken om te luisteren naar het burlen van de edelherten.

Raad de Ploegersprins

De nieuwe carnavalsprins van Ploegersland wordt zaterdag 21 oktober geïnstalleerd. Tot die tijd geeft prinsenvereniging De Ploegers wekelijks een tip die tot de juiste naam kan leiden. Onder de goede inzendingen worden twee kaartjes voor de zittingsavonden verloot. De eerste aanwijzing is 'naalden, daar is deze vorst niet bang voor'. Hij heeft er ook geen last van, al heeft hij er wel mee te maken. Achteraf blijft hij er wel fit onder. Wat voor naalden? Inzendingen kunnen worden gemaild naar redactie@ploegers.nl.


Bridgeclub Gemonde start in oktober met beginnerscursus

Bridgeclub Gemonde start binnenkort met een bridgecursus voor beginners. Het programma bestaat uit twee delen van elk twaalf lessen.

Het eerste deel vindt plaats in oktober en december. Het tweede deel van januari tot en met maart. Kosten zijn 70 euro per cursusdeel en de lessen zijn bij voldoende deelname op dinsdagmiddag. Na afloop van de bridgeklas kunnen deelnemers vrijblijvend het spel beoefenen bij Bridgeclub Gemonde in dorpshuis De Kei. Aanmelden kan tot 1 oktober bij Jo Steenbakkers, telefoonnummer 06-30 15 87 83 of e-mail: joenrieky@gmail.com.