Stichting Fruitcultuur Brabant bevordert de fruitcultuur in Noord-Brabant. In februari hield ze rondom de duiventoren van het Groot Duijfhuis een snoeicursus. (Foto: Leo Koenraads).
Stichting Fruitcultuur Brabant bevordert de fruitcultuur in Noord-Brabant. In februari hield ze rondom de duiventoren van het Groot Duijfhuis een snoeicursus. (Foto: Leo Koenraads). Foto: Leo Koenraads

DAG VAN HET FRUIT OP 22 OKTOBER IN LIEMPDE

Proeven van fruit van Brabantse bodem

Stichting Fruitcultuur Brabant organiseert op zondag 22 oktober van 11.00 tot 17.00 uur de Dag van het Fruit. Dat gebeurt in bezoekers- en ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd, de volledig gerestaureerde langgevelboerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde. Bezoekers kunnen die dag leren over en proeven van puur Brabants fruit.

Bevordering van de fruitcultuur in Noord-Brabant. Dat is wat de stichting nastreeft. Daarmee sluit ze naadloos aan bij de ambitie van Het Groene Woud om de aanplant van hoogstamfruitbomen te stimuleren. In 2012 ging in deze regio al een succesvol project van start om het aantal fruitbomen – van oudsher beeldbepalend voor het cultuurlandschap – toe te laten nemen. Dat wierp (ook letterlijk!) vruchten af, want op talrijke erven en in vele boomgaarden nam het aantal fruitbomen sindsdien zienderogen toe.

Stichting Fruitcultuur Brabant streeft ernaar om op 22 oktober in Liempde 150 verschillende rassen appels, peren en kweeperen te laten zien van Brabantse bodem. Verder krijgen bezoekers gedurende de dag doorlopend advies over het telen van fruit en het determineren van fruitrassen. Ook staan er snoeidemonstraties en presentaties op het programma en natuurlijk kan er ook geproefd worden van fruit. Kinderen kunnen koekjes bakken en kijken naar een poppenkastvoorstelling. Toegang tot de Dag van het Fruit is gratis. Kijk voor meer informatie op de website www.fruitcultuurbrabant.nl.