Afbeelding
Foto: Piet van Oers

Jubileumexpo Eendengat start twee maanden later

De vorige week aangekondigde jubileumtentoonstelling over openbaar carnaval, is verplaatst. De expositie gaat niet tijdens kunst- en cultuurweek QQLQ van start, maar pas op 11 november.

Beschikbaarheid van een leegstaand winkelpand waar de tentoonstelling wordt ingericht, heeft geleid tot uitstel meldt Gerald Vlaminckx namens de Stichting Openbaar Carnaval. ,,De expositie wordt ingericht in het pand aan de Rechterstraat 50. Maar dat wordt ook gebruikt door anderen, bijvoorbeeld als kleedruimte tijdens muziek- en theaterfestival Bockesprongen op zondag 17 september. Aangezien we voor de collectie diverse stukken uit particuliere verzamelingen in bruikleen hebben, vinden we het niet verantwoord om de expositieruimte met anderen te delen. Daarom is besloten de tentoonstelling later in te richten. Op d'n elfde van d'n elfde dus." Een toepasselijke datum: het is steevast de start van het carnavalsseizoen. Dit jaar wordt die zaterdag het Kwekdeuntjesfist gehouden en Prins Carnaval van Eendengat geïnstalleerd.

Bovendien is het op 11 november precies vijf keer elf jaar geleden (een ludiek jubileum dus) dat Boxtel Vooruit het initiatief nam voor een openbare viering van het leutfeest in Boxtel. Dat gebeurde in de zaal van het toenmalige café Bellevue, waar acht carnavalsverenigingen een elf-elfbal vierden en zich bereid verklaarden er samen de schouders onder te zetten. In februari 1962 hadden die clubs - voor het eerst met toestemming van het gemeentebestuur - onder auspiciën van Boxtel Vooruit al in een carnavalsoptocht door de straten getrokken. De jaren ervoor gingen steeds vaker stemmen op om het zottenfeest voortaan niet alleen maar achter gesloten deuren te vieren.

De instemming van de carnavalsclubs leidde ertoe dat voorzitter Guust van der Meer van Boxtel Vooruit vlak vóór het zottenfeest in februari 1963 de eerste Prins Carnaval lanceerde: Jan Swinkels. Zaterdag 9 december aanstaande wordt het ludieke jubileum gevierd.

Wie foto's of ander archiefmateriaal heeft voor de tentoonstelling over 55 jaar leutfeesten kan die nog in bruikleen beschikbaar stellen, meldt Vlaminckx, die lid is van de Eendengatse Raad van Elf. Mensen die spullen willen afstaan om er te laten zien, kunnen contact opnemen via aauwwaggel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Twintig jaar nadat hij als eerste carnavalsprins werd gelanceerd, zette Jan Swinkels (midden) in 1983 opnieuw de narrenkap op. Hij feliciteerde het bestuur van prinsenvereniging De Waggelaars met het vierde lustrum. V.l.n.r.: Dré van Düren, Piet Reijnierse, prins Jan d'n Allerurste, Ties Pronk, Ger Packbiers. (Foto: Piet van Oers).