OUDEREN FITTESTDAG OP 7 OKTOBER

'Bewegen is gezellig, gezond én belangrijk'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Hoe fit ben ik eigenlijk? Wat kan ik nog wel en wat niet? Waar kan ik terecht voor hulp of advies? Het zijn zomaar wat vragen die voor mensen boven de zeventig jaar relevant zijn. Tijdens de Ouderen Fittestdag op zaterdag 7 oktober krijgen senioren uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel volop de kans om hun mobiliteit en evenwicht te testen. Ook wordt informatie gegeven over een gezonde leefstijl.

De GGD Hart voor Brabant organiseert al langer in meerdere gemeenten dagen voor ouderen om hun fitheid te testen. Ook in Boxtel werd eerder een dergelijke dag gehouden, maar deze keer hebben meerdere partijen de samenwerking gezocht. Naast de GGD zijn KBO Boxtel/Liempde, ContourdeTwern, Fysio Sluijters, Buurtsport Boxtel en het netwerk voor senioren betrokken bij de testdag.

Op 7 oktober is Sint-Ursula helemaal ingericht op het testen van ouderen. ,,Een ideale locatie", vindt Liesbeth Schrover (GGD). Hans Sluijters vult aan: ,,In de grote zaal worden de deelnemers getest. Ook zijn er genoeg kleinere kamers waar ouderen met deskundigen in gesprek kunnen gaan over vervolgtrajecten of problemen waar ze tegenaan lopen. Die privacy is natuurlijk heel belangrijk."

GENOEG BEWEGEN?

Tijdens de dag worden ouderen op allerlei onderdelen getest. Bijvoorbeeld op motoriek en evenwicht. ,,Dat zijn echt belangrijke zaken", zegt Diny Stolvoort (Netwerk voor senioren). ,,Veel ongelukken waar ouderen bij betrokken zijn, hebben te maken met verstoringen in evenwicht of motoriek. Deze zijn vaak minder goed dan de senioren zelf denken." Nicole Verspaandonk van Buurtsport Boxtel: ,,Ook bewegen ouderen vaak minder dan ze zelf denken. Tijdens de testdag wordt daarom ook de conditie gemeten en geven we tips over beweging. Er zijn in Boxtel volop verenigingen waar senioren terecht kunnen voor allerlei sportlessen. Ze moeten ze alleen wél weten te vinden."

Maar niet alleen bewegen speelt een grote rol tijdens de testdag, ook is er een gehoortest én proberen de deelnemende partijen eventuele gevallen van eenzaamheid op te sporen. Ineke Matheeuwsen van ContourdeTwern: ,,Ook dat is een groot probleem onder ouderen. Ze moeten steeds langer in hun eigen huis blijven wonen, maar sommigen vereenzamen." De organisatie benadrukt dan ook dat de Ouderen Fittestdag heel geschikt is om andere senioren te ontmoeten. ,,Dat kan bijvoorbeeld ook in het hobbycentrum van de KBO", zegt Betsie van der Sloot. ,,Het is vooral belangrijk dat we gevallen van eenzaamheid opsporen om zo gericht te kunnen helpen."

LEERZAME DAG

De uitnodigingen voor de testdag zijn inmiddels de deur uit. In totaal krijgen duizend senioren in de gemeente Boxtel een brief thuisgestuurd waarmee ze zich kunnen aanmelden. ,,We hopen natuurlijk dat veel ouderen enthousiast zijn", zegt Stolvoort. ,,Het moet vooral een heel gezellige dag worden waarbij senioren elkaar ontmoeten en meer te weten komen over een goede en gezonde leefstijl."

Sluijters: ,,Maar deze dag helpt ons ook om te inventariseren waar ouderen zelf behoefte aan hebben. We kunnen daarop inspelen door bepaalde activiteiten aan te bieden. Het wordt gewoon een leerzame dag voor iedereen."


Met blijverslening
oud worden in
eigen koopwoning

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een traplift, douchestang of nieuwe slaapkamer op de begane grond: mensen die graag aanpassingen aan hun koopwoning willen doen, komen in aanmerking voor een zogenaamde blijverslening. Boxtel stelt 250.000 euro beschikbaar voor leningen om huizen levensloopbestendig te maken. De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 26 september over het voorstel van het college van B. en W.

,,We leven in een nieuwe tijd, waarbij mensen langer thuis blijven wonen", stelt wethouder Peter van de Wiel. ,,En soms zijn hiervoor kleine of grote aanpassingen in de woning voor nodig. Voor een aantal mensen blijkt de financiële drempel vrij hoog, waardoor we hen de helpende hand willen bieden." Boxtel biedt, mits de gemeenteraad het voorstel goedkeurt, twee varianten aan: de consumptieve variant (voor mensen tot maximaal 75 jaar) en de hypothecaire variant waaraan geen leeftijdsgrens is gekoppeld. Voor beide leningen geldt een minimumbedrag van 2.500 euro en een maximum van 10.000 euro (consumptief krediet) en 50.000 euro (hypothecair). De blijverslening heeft een aantrekkelijke rente, biedt de mogelijkheid tot boetevrij aflossen en is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. ,,We gaan er vanuit dat het voorstel op 26 september aangenomen wordt", aldus wethouder Van de Wiel. Na 26 september is een brochure verkrijgbaar in het gemeentehuis aan de Markt. Kijk voor meer informatie op www.boxtel.nl.