Afbeelding
Foto:

AVOND VAN COMBINATIE95 OVER MINIHUIZEN

Tiny Houses: betaalbare en duurzame woningen

PÅL JANSEN

Tiny Houses Boxtel presenteert zich in het gemeentehuis. De jongerenafdeling van politieke partij Combinatie95 houdt woensdag 27 september een thema-avond over de kleine duurzame woningen met de initiatiefnemers in Boxtel: Carolien Verhagen, Sanderijn Wingens en Thomas van Gerven. Bovendien zal ook pionier Marjolein Jonker van Tiny Houses Nederland spreken tijdens de bijeenkomst.

De innovatieve en duurzame manier van kleinschalige woningbouw werd in Brabants Centrum van donderdag 17 augustus al belicht. In de artikelen over Tiny Houses kwamen de Boxtelse voortrekkers Verhagen, Wingens en Van Gerven uitgebreid aan het woord over hun plannen. Het drietal wil met het bouwen van eigen duurzame minihuizen een betaalbare en milieubewustere oplossing vinden voor huisvesting. De Boxtelse kartrekkers zullen ook de aanwezigen toespreken, onder wie Verhagen: ,,Ik spreek omdat ik het belangrijk vind andere mensen te inspireren iets duurzaams te doen. En te laten zien dat dit kan! Ook hoop ik aan de gemeente te laten zien dat we serieus bezig zijn en het beste voor hebben met het milieu."

LOCATIES

Regelgeving en een tekort aan financieringsmogelijkheden maken het echter momenteel nog een uitdaging om deze manier van wonen te realiseren. Als het gaat om locatie bijvoorbeeld biedt de Crisis- en Herstelwet wellicht soelaas. Wethouder Peter van de Wiel, ook van Combinatie95, is al enige tijd in gesprek met het drietal en zoekt naar een oplossing voor een locatie. Op de avond zal Van de Wiel dan ook spreken als vertegenwoordiger van gemeente Boxtel.

Bovendien doet ook pionier Marjolein Jonker van Tiny Houses Nederland een duit in het zakje. Zij vertelt over hoe zij het aanpakte toen ze een eigen woning van circa twintig vierkante meter realiseerde in haar woonplaats Alkmaar. ,,Zelf begon ik er in 2015 mee en woon ik sinds mei vorig jaar in een 'tiny house'. In Nederland zijn er momenteel geloof ik vijftig in aanbouw", vertelt Jonkers. ,,We proberen alles bij te houden en op www.tinyhousenederland.nl alle projecten en ontwikkelingen te publiceren. Maar het groeit echt enorm op dit moment."

JONGERENHUISVESTING

De jongerentak van de politieke partij zag in het onderwerp kans een podium te bieden door een avond te organiseren over de miniwoningen. ,,Ik kende een aantal van de initiatiefnemers in onze gemeente al", vertelt woordvoerder Joep Schalkx die gastheer is op de avond. ,,We organiseerden eerder al een bijeenkomst over jongerenhuisvesting gehad bij woonstichting Sint Joseph, dat was wat algemener. Maar voor jongeren vinden we het belangrijk en ook dat we aan kleinere initiatieven aandacht besteden. Tiny Houses is iets waar we als partij vanwege de regelgeving wel een lans voor mogen breken", laat Schalkx weten.

Op de avond is iedereen welkom. De bijeenkomst op woensdag 27 september duurt van 20.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in werkcafé De Link van het gemeentehuis onder de raadszaal aan de Dr. Van Helvoortstraat. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Combinatie95 jongeren.

FOTO ONDER: Ontwerp van een Tiny House, gemaakt door Thomas van Gerven uit Liempde. Hij isse van de initiatiefnemers om dergelijke miniwoningen in de gemeente Boxtel te realiseren.