Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

AFSLUITING BIËNNALE VOORAFGAAND AAN DOMMELTHEATER

Kunst op Stapel bijna ten einde

Vanuit heel Nederland kwamen dit voorjaar in totaal 54 inschrijvingen voor de Boxtelse openluchttentoonstelling Kunst op Stapel; uiteindelijk werden zestien toonaangevende kunstenaars geselecteerd. Zij exposeerden hun creaties bijna vier maanden lang in kasteelpark Stapelen. Zondag 24 september zijn de objecten van de biënnale, die voor de tweede keer werd georganiseerd door de Kunststichting Boxtel (KSB), voor het laatst te zien.

Thema's van Kunst op Stapel zijn verbinden, religie, natuur en/of water. De kunstwerken die in het Boxtelse kasteelpark tentoongesteld worden, moesten niet alleen voldoen aan een of meer van deze thema's, ze moeten ook een bijdrage leveren aan de beleving van het landschap rondom het kasteel. Tijdens de kunst- en cultuurweek verzorgt de KSB extra rondleidingen op dinsdag 19 en donderdag 21 september vanaf 14.00 uur. Bovendien heeft de kunststichting een ontdekkingsexpositie op touw gezet als educatief project voor leerlingen van basisschool De Hobbendonken.

BOEKJE

Tijdens het Dommelconcert dat Boxtel's Harmonie op de laatste dag van de kunst- en cultuurweek QQLQ verzorgt op een pontonpodium nabij de Zwaanse Brug, wordt Kunst op Stapel afgesloten. Dat gebeurt door interim-voorzitter Anja Heesen van de KSB. Zij houdt een korte toespraak en reikt een boekje met de geëxposeerde kunstwerken uit aan het gemeentebestuur. Dat subsidieerde de biënnale met 34.000 euro.

Brabants Centrum publiceerde de voorbije maanden wekelijks een artikel met een toelichting op een van de kunstwerken. Deze serie werd gemaakt door bestuurslid Huub Thorissen. Elders in deze krant is daarvan vandaag de laatste aflevering te lezen.

FOTO BOVEN: De Zalm van Lugh is een van de zestien kunstwerken die vanaf Pinksteren gratis te bewonderen was in kasteelpark Stapelen. De creatie van André Boone is een verticale vis met uitgestoken arm waarop een windmolen alle kanten opdraait, alsof het wil zeggen dat kennis niet statisch is maar altijd in beweging. (Foto: Huub Thorissen).


COLLECTIE OOK OP WOENSDAG 20 SEPTEMBER TOEGANKELIJK

Museum MuBo opent middagje extra

Museum MuBo aan de Baroniestraat is in het kader van de kunst- en cultuurweek QQLQ eenmalig op een doordeweekse dag geopend. Naast de reguliere openingstijden op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur gaan de deuren op die tijden ook open op woensdag 20 september. Bezoekers mogen dan voor de helft van de prijs binnen.

Bezoekers kunnen in MuBO de lopende foto-exposities 'Boxtel in Detail' en 'Kunst in de Natuur' van respectievelijk Fotoclub Boxtel en natuurfotograaf Benjamin Kerkhofs zien. Ook kunnen zij hun kennis van Boxtel testen in een prijsvraag. Van vijf foto's in de expositie 'Boxtel in Detail' kan worden geraden wat het is en waar de prent is genomen. Bij aankomst krijgt iedere bezoeker een antwoordformulier, dat weer bij de receptie kan worden ingeleverd. De winnaar wordt na afloop van de expositie bekend gemaakt en ontvangt een prijs die bestaat uit een geldbedrag van 30 euro (ter beschikking gesteld door Fotoclub Boxtel), het prentenboek Jas de Keistamper en een persoonsgebonden voucher die recht geeft op een jaar lang gratis toegang tot MuBo voor de winnaar plus introducé.

PUZZELTOCHT

In MuBo is ook een puzzeltocht voor jong en oud uitgezet. Aan de hand van detailfoto's speuren museumbezoekers naar objecten uit de vaste collectie. Kinderen krijgen een cadeautje uit de grabbelton.

De entreeprijs van MuBo voor volwassenen bedraagt 3,50 euro en voor jeugd van 12 jaar en ouder twee euro. Woensdagmiddag 20 september betalen bezoekers dus de helft van deze bedragen. Kinderen jonger dan 12 mogen onder begeleiding van een volwassene gratis binnen.


Afbeelding