Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DOMMELTHEATER TELT VIJFTIEN CREATIEVE VAARTUIGEN

Geloof niet alles wat voorbij vaart...

Vijftien sloepen, vlotten, pontons en andersoortige vaartuigen geven zondag 24 september invulling aan de derde editie van het Dommeltheater. Uiteenlopende groepen, waaronder drie van buiten de gemeentegrenzen, laten zien hoe zij de voorbij maanden creatief uiting hebben gegeven aan het thema 'Niets is wat het lijkt...'. De artistieke vloot vertrekt om 15.00 uur ter hoogte van kasteel Stapelen en duurt naar verwachting anderhalf uur. Achter lunchroom Meneer van Dommelen aan de Prins Hendrikstraat wordt een zittribune opgebouwd. Een deel van zitplaatsen is gereserveerd voor genodigden.

De titel 'Niets is wat het lijkt...' waaronder het Dommeltheater van start gaat, kan en mag volgens de organisatoren gelieerd worden aan het landelijke thema 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. Zij geven het publiek op de Boxtelse rivieroevers daarmee ook een belangrijke vingerwijzing mee: geloof je ogen niet altijd. Bij de uitwerking van de onderwerpen waren diverse beeldend kunstenaars betrokken.

Vol geestdrift zijn de bestuursleden Paul van Alphen, Rob Margry, Albert Welling en Femke Lagerweij van de stichting Dommeltheater al maanden met de voorbereidingen bezig. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk op de deelnemers. Om het evenement mee in goede banen te leiden, verzekerde het organiserend kwartet zich aan de zijlijn andermaal van de onontbeerlijke steun op diverse fronten door Ferdy Steger, Hans Versantvoort, Gijs Wijdenes en Piet van Oers.

Ook dit jaar kan de organisatie wederom rekenen op medewerking van de plaatselijke Reddingsbrigade, die duikers inzet om de veiligheid van deelnemers en publiek te waarborgen. Voordat de Dommelvloot van start gaat verzorgt leden van deze club ter hoogte van de Zwaanse Brug een demonstratie. Dat gebeurt rond 14.30 uur, na afloop van een pontonconcert door Boxtel's Harmonie waarover elders in dit katern meer is te lezen.

Op tal van plekken ziet het publiek vanaf de waterkant een kunstzinnig opgebouwd theaterlint voorbij glijden. Maar ook nu zullen bij centrumbewoners die met hun tuin aan de rivier grenzen, naar verwachting weer tal van toeschouwers plaatsnemen. De organisatoren hebben een uitgebreid programmaboekje samengesteld dat voorafgaand aan de vaarstoet onder het publiek wordt verspreid en waarin een toelichting op de diverse onderdelen en deelnemers is opgenomen.

FAN-VARE

Drijfveer voor de organisatie was dit jaar meerdere gemeenten uit het stroomgebied van de Dommel te interesseren aan het varend theater deel te nemen. Vooralsnog hebben Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode positief op die invitatie gereageerd. Maar er is ook een deelnemer uit Esch: enkele muzikanten van de plaatselijke muziekvereniging Sint-Willibrordus presenteert zich als FanVare en vraagt zich af hoe het afloopt als Esch in de toekomst bij de gemeente Boxtel komt. Bedoeling is komende jaren nog meer gemeenten te interesseren om een bijdrage te leveren aan het Dommeltheater op Boxtelse bodem.

Andere deelnemers zijn: 'Contrast in de natuur' (De Buurtvrouwen), 'Hengelen naar gedichten' (Taalspeelgroep Brede Scholen Boxtel), 'Vurig gitaarspel als ruggengraat' (Big Lake Tiny), 'Schoon schip maken' (Kunstlicht99), 'Over water lopen' (Schrijndragers), 'Strijd tegen dorpsonrecht' (Roois Theater), 'Onzekerheid over Stapelen' (De Spelelier), 'Creatieve begaafdheid' (Kunststichting Boxtel), 'Tegen de stroom oproeien' (FanVare Esch), 'Uitvloeisel van dino-sensatie' (Centrummanagement Boxtel), 'Kroon op eeuwfeest' (Onderling Kunstgenot Sint-Michielsgestel), 'Vlak ons niet uit' (Teejatergroep Orion), 'Mènneke mî d'n haok' (Leo van Geffen en Lisette van den Boogaard), 'Stemming in de soepkom' (kamerkoor Ratatouille), 'Angstige blik in de put' (kanovereniging De Pagaai).

FOTO BOVEN: Dankzij buurtbewoners uit Breukelsestraat kreeg Boxtel twee jaar geleden heel even haar in de jaren tachtig gesloopte watertoren terug.

FOTO ONDER: Tijdens het debuut van Dommeltheater voer het Beatles-duo Two of Us in een 'yellow submarine' mee tijdens de artistieke vaarstoet. (Foto's : Peter de Koning).

Afbeelding