Afbeelding
Foto: Cocky van Oers

PROJECTPLAN GEHONOREERD MET STEVIGE SUBSIDIE PROVINCIE

Dommeltheater verbindt méér gemeenten dan alleen Boxtel

PIET VAN OERS

Bereikte de organisatie van het Boxtelse Dommeltheater in zowel 2013 als 2015 een doorslaand succes, ook de derde editie op 24 september 2017 mag op voorhand een geslaagde happening worden toegemeten. Zeker omdat de organisatie een positieve inzet heeft geleverd in het streven méér gemeenten in het stroomgebied van de Dommel bij de creatieve vaartocht te betrekken. Zowel Sint-Michielsgestel als Meierijstad (Sint-Oedenrode) geven dit jaar extra glans aan de kunstzinnige uiting van het thema 'Niets is wat het lijkt'.

Bedoeling is om het tweejaarlijkse evenement in de toekomst uit te bouwen naar deelname door alle dertien gemeenten die aan de rivier grenzen. Door de bemanning van de organiserende stichting is daarvoor een projectplan opgesteld, onder de titel 'Dommeltheater van Begin tot Eind'.

Dankzij een stevig aan het papier toevertrouwde visie op de ontwikkeling en een uitgesproken gevoel om de ambities ook daadwerkelijk in praktijk te brengen, klopte de organisatie niet zonder succes op de subsidiedeur van het provinciebestuur Noord-Brabant. Het reguliere beroep op impulsgelden is dankzij een gunstig advies van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) gehonoreerd met een aanzienlijke bijdrage.

Voorzitter Paul van Alphen vertolkt de gevoelens van de stichting Dommeltheater Boxtel als hij constateert dat de realisatie van het groeimodel een impuls heeft gekregen dankzij het provinciebestuur en de gunstige advisering door het BKKC. ,,De provincie investeert in kunst en cultuur. Belangrijk, wij willen graag laten zien wat die investering allemaal mogelijk maakt.''

VISIE EN AMBITIE

De stichting maakt zich sterk voor deelname aan de kunstzinnige, creatieve vaartocht door alle gemeenten vanaf de oorsprong van de Dommel in het Belgische Peer tot 's-Hertogenbosch, waar de rivier - samen met de Aa - via de Dieze in de Maas stroomt.

Alle inwoners van de gemeenten die aan de Dommel grenzen en het proces willen aangaan van zowel beeldende- als podiumkunst, kunnen in de toekomst deelnemen aan het Dommeltheater. Op die manier wordt ingezet op vergroting van de interesse en het ervaren van kunstuitingen. ,,Men leert en creëert, werkt samen en krijgt een podium om de kunstimpressies te tonen. Deelnemers worden ondersteund door professionals uit de verschillende kunstuitingen. Het levert een groter besef op voor kunst, het proces om dit te realiseren en enthousiasme om hiermee aan de slag te gaan'', weet het bestuur van de organiserende stichting.

Het groeimodel voorziet in een creatieve inzet van zeven gemeenten in 2019 en dertien in 2021. Een eerste stap richting toekomst wordt dit jaar gemaakt door alle gemeenten aan de Dommel te inviteren om het varend theater 2017 te bewonderen en de opgedane kennis, inzichten en ervaring te delen. De uitnodiging betreft gemeentebesturen, kunstinstellingen, kunstenaarscollectieven et cetera.

TOERISME EN RECREATIE

Het bestuur van de Stichting Dommeltheater is ervan overtuigd dat het realiseren van de beoogde groei de komende jaren op verschillende gebieden zorgt voor een nuttig nevenresultaat. Immers, door een brede(re) deelname ontstaat meer betrokkenheid, kennis en ervaring over kunst en het creëren daarvan.

Door het vergroten van de scope verwacht men bovendien meer bezoekers naar het spektakel te trekken. Op zijn beurt leidt dat tot meer potentie in de ontwikkeling van toerisme en recreatie in het beoogde gebied. Ook de economie is erbij gebaat en voor horeca en ondernemers ontstaan meer mogelijkheden om zich aan het event te verbinden.

De verwachting is eveneens dat 'Dommeltheater van Begin tot Eind' voor meer bekendheid zorgt in een grotere regio, hetgeen op zijn beurt de samenwerking voedt met het bedrijfsleven. Het spektakel op de Boxtelse rivier kan tenslotte ook een bijdrage leveren aan de groei en versteviging van andere initiatieven, zoals amateurtoneel, muziekgezelschappen en heemkunde.

Bij de uitwerking van het groeimodel speelde het duurzame karakter een evidente rol van betekenis. Voorwaarde was ook dat men de doelgroep blijft genereren uit een breed maatschappelijk veld met artistieke borging. En tot slot moet vanzelfsprekend een financiële dekking gevonden worden voor de uitgebreide opzet. Dankzij een geslaagde greep naar de impulsgelden van de provincie hoeft de stichting zich daarover dit jaar in ieder geval geen zorgen te maken.

FOTO ONDER: De achtkoppige crew van het Boxtelse Dommeltheater verenigd op de Zwaanse Brug. Van rechts naar links Rob Margry, Gijs Wijdenes, Ferdy Steger, Albert Welling, Paul van Alphen, Hans Versantvoort, Femke Lagerweij en Piet van Oers. (Foto: Cocky van Oers).