Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DOMMELTHEATER MUZIKAAL INGELUID BIJ ZWAANSE BRUG

Pontonconcert door Boxtel's Harmonie

Gebeurde het twee jaar geleden op de binnenplaats van kasteel Stapelen, zondag 24 september kiest Boxtel's Harmonie bij de Zwaanse Brug positie om zich vanaf 13.00 uur op grote rivierpontons muzikaal te presenteren. Het publiek kan het waterconcert voorafgaand aan het Dommeltheater beluisteren vanaf tribunes die aan de overkant van de rivier worden opgebouwd.

Aan de achterkant van het gebouw waarin de openbare bibliotheek huist, op de oostelijke Dommeloever nabij de Zwaanse Brug, wordt komende zaterdag een podium gebouwd. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van pontons: deels drijft de bühne dus in het water. Vanaf die plek vertolken de zestig muzikanten van Boxtel's Harmonie onder leiding van dirigent Jules van de Loo op de laatste dag van de kunst- en cultuurweek QQLQ een hoofdzakelijk klassiek repertoire. Maar het orkest blikt met haar optreden ook vooruit op een groots opgezet filmconcert in november, geïnspireerd op de Amerikaanse regisseur en acteur Quentin Tarantino. Het pontonconcert begint om 13.00 uur en neemt ongeveer een uur in beslag.

Het Dommelconcert past in de reeks bijzondere optredens die Boxtel's Harmonie de voorbije jaren op de rol zette. De vereniging voert als motto dat muziek telt en vértelt, in alle toonaarden: van klassiek tot modern. En daarbij wordt niet zelden afgeweken van gebaande wegen. Groots opgezette concertproducties als Old Disco Classics, Efteling- en musicalconcerten werden afgewisseld met cross-overs in samenwerking met Fotoclub Boxtel en lokaal danstalent (in 'Romeo & Julia' en 'Peter en de wolf'). De lokale editie van de landelijke populaire dirigeerwedstrijd Maestro - waarbij vijf niet-muzikale Boxtelaren op de bok stonden - genereerde in april jongstleden veel publiciteit en muzikaal plezier.

OPEN REPETITIEAVONDEN

Het muziekkorps grijpt QQLQ ook aan om komende week openbare repetitieavonden te houden. Belangstellenden zijn daarvoor welkom in het vorig jaar geopende Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche 4. Het vroegere snookercentrum werd dankzij een bewonderenswaardige inzet van de muzikanten omgebouwd tot een moderne en goed geoutilleerde muziekzaal die inmiddels ook door door tal van andere orkesten en koren wordt gebruikt voor de wekelijkse repetities.

De openbare repetities van Boxtel's Harmonie vinden plaats op dinsdag 19 september (slagwerk vanaf 19.30 uur), woensdag 20 september (opleidingsorkest vanaf 18.00; harmonieorkest vanaf 19.30 uur) en donderdag 21 september (De Aggemarvanhuisaf Band vanaf 19.30 uur).

FOTO BOVEN: De muzikanten van Boxtel's Harmonie, hier in actie tijdens een optreden in het Jacob-Roelandslyceum, nemen voorafgaand aan het Dommeltheater op 24 september plaats op een deels drijvend Dommelpodium bij de Zwaanse Brug. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).


Reddingsbrigade te water bij Dommeltheater

Voor de veiligheid van deelnemers en publiek tijdens het Dommeltheater is de inzet van de Reddingsbrigade Boxtel onmisbaar, stellen de organisatoren. Als de kunstzinnige vloot zondag 24 september uitvaart, houdt een afvaardiging van de brigade daarom een stevig oogje in het zeil en treedt bij hachelijke situaties handelend op.

Om het 35-jarig bestaan van de club extra luister bij te zetten pakt de Reddingsbrigade Boxtel dit jaar groots uit. Een van de uitvloeisels van het zevende lustrum is een diepgaande demonstratie bij de Zwaanse Brug. Ongetwijfeld interessant om te zien hoe de leden van de brigade hun reddend vermogen uitdragen. Bestuurslid Ward van Gils: ,,Naast het bewaken van diverse evenementen leren wij onze leden hoe ze moeten handelen bij incidenten op het water.'' De demonstratie voltrekt zich vanaf 14.30 uur, na het pontonconcert door Boxtel's Harmonie.

De Reddingsbrigade telt ongeveer 250 leden en stelt zich ten doel mensen te bekwamen in het redden van drenkelingen. Een kwalitatief hoge opleiding staat daarvoor garant doordat de Boxtelse afdeling is aangesloten bij de Reddingsbrigade Nederland. Vanuit deze bond worden de examens afgenomen.

OP DE FOTO: Sinds 1982 timmert de Reddingsbrigade aan de weg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2017).

Afbeelding