Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PROGRAMMA VOL STRAATTHEATER, ROCK EN JEUGDIGE CREATIVITEIT

Bockesprongen tovert hartje Boxtel om tot één groot openluchttheater

Van bluesrock tot aangereden wild, van 's werelds kleinste museum tot een eigenwijze etalagepop. Festival Bockesprongen maakt zondagmiddag 17 september weer een openluchttheater van hartje Boxtel. Liefhebbers van straattheater, live muziek en jeugdcreativiteit gaan genieten van een verrassend en kwalitatief hoogstaand programma.

De organiserende Stichting Bockepruik meldt het met enige trots: de Bockesprongen-bezoekers maken voor het eerst kennis met het beroemde straattheater-gezelschap In Eigen Nat uit België. Haar voorstelling 'Roadkill Volkov' (14.00 en 16.30 uur) is een aangenaam absurd verhaal over Igor en Stanislav Volkov. Na een lange reis vinden ze eindelijk wat ze zoeken: het ideale pand voor hun eigen restaurant. Met de herinnering aan hun ouders die 48 jaar lang een roadkillrestaurant uitbaatten in het noorden van Rusland, gaan de broers aan de slag met hun (wan)smakelijke specialiteiten.

Theaterproject Oddlings pakt uit met de twee voorstellingen: 'Double X' en 'Mannekino'. In 'Double X' (14.40 uur) binden twee special agents de strijd aan met een gevaarlijke organisatie met snode plannen. Dat leidt tot een visuele act met veel acrobatiek, actie, geluidseffecten en lekkere muziek. Plus een spetterende slotscène waarin de spelers alle acrobatische wapens uit de kast trekken. In het komische relaas 'Mannekino' (15.50 uur) staan de acrobatische trucs in dienst van het verhaal. In de etalage van zijn retro-kledingwinkel heeft Marvin zijn handen vol aan Moon, een bijzondere etalagepop, waarin onverwacht veel leven zit.

In de doorlopende voorstelling 'Curioso Elevante' van het duo Charles & Tang maakt het publiek kennis met de grootste verzameling rariteiten in 's werelds kleinste museum. Een schier oneindige verzameling curiosa en parafernalia bij elkaar, variërend van de schaal van Richter tot het vijgenblad van Eva. Elk voorwerp herbergt een boeiend, verrassend en vaak grappig verhaal, geworteld in geschiedenis, wetenschap, cultuur en religie.

Companie Zed speelt 'Zazí' (13.30 en 15.20 uur), een tragi-komische voorstelling over de 100-jarige circusartieste Zazí en haar verdwijntruckist. Begeleid door haar dochter en kleindochter probeert zij nog eenmaal het publiek te betoveren met haar magische kunsten. Wat een verrassing had moeten zijn, wordt al snel een drama. Dochter en kleindochter moeten werkelijk alles aan doen om de truc alsnog te laten slagen.

De Brabants Centrum Talentstage is sinds enkele jaren een vast onderdeel van het Bockesprongen-programma. Muzikale en kunstzinnige talenten van het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum laten zien wat ze in huis hebben, doorlopend vanaf 13.00 uur bij lunchroom Meneer Van Dommelen bij de Zwaanse Brug.

MUZIEKPODIUM 'DE KERK'

Net als tijdens voorgaande edities staat bij eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat een podium opgesteld waar de hele middag en de vroege avond diverse pop- en rockbands optreden. De Boxtelse coverband 'Guess What' (14.15 uur) opent het muziekprogramma. Deze vijfkoppige formatie speelt classic rock met een eigen twist, zowel moderne hits als zelf geschreven songs. De Dordrechtse formatie 'Ragged Them Dirty' (15.30 uur) komt het Boxtelse publiek trakteren op stampende en soms smerige bluesrock à la The Red Devils en Joe Bonamassa. Vuige gitaar- en bluesharpsolo's en een frontman met een rauwe strot.

De muziek van 'Projectmanager' (16.45 uur) laat zich het best omschrijven als Amerikaans getinte garage-pop met catchy zangwerk. De bandleden presenteerden onlangs hun debuutalbum op vinyl. 'The Quagmire' (18.00 uur) speelt een mix van americana, folk, rock 'n' roll en blues. Peggy, Robby, Gurth en Willy Quagmire bieden samen een unieke muzikale kijk op alledaagse zaken. Soms serieus, vaak met een flinke dosis humor.

Bockesprongen is trots dat het de Pinkpop-opener van 2017 'The Ten Bells' (19.30 uur) naar Boxtel wist te halen. Garage blues-rock met invloeden van Arctic Monkeys, De Staat en Eagles of Death Metal. Een echte liveband met dansbare rock en catchy riffs.

Good old boys, middenin hun midlifecrisis. Zo omschrijft de Brabantse rhythm & blues-band 'The Blackhawks' zichzelf (21.00 uur). De band heeft zijn sporen inmiddels verdiend en staat bekend om de dynamische en enthousiaste optredens.

JEUGD MAAKT KUNST

Zoals vorige week uitvoerig belicht in deze krant, ontwikkelde stichting Bockepruik samen met Brede Scholen Boxtel (BSB) twee nieuwe activiteiten voor de jeugd: de Mondriaan-workshop en Actionpainting, allebei vanaf 13.30 uur. Tijdens de Mondriaan-workshop in de Croonpassage werken kinderen in de basisschoolleeftijd aan een gezamenlijk kunstwerk. Actionpainting zal vooral de bovenbouw van de basisschooljeugd aanspreken. Van stevig karton wordt op de Markt een court gemaakt dat tijdens de hele Bockesprongen-middag beschilderd mag worden. Niet met kwasten en penselen, maar met sportattributen zoals ballen, schoenen, rackets en sticks. Voor Buurtsport Boxtel is dit de afsluiting van de Nationale Sportweek.

Alle optredens en voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: In 2016 was het straattheater van het gezelschap Gajes een van de smaakmakers van festival Bockesprongen. Ook deze keer heeft stichting Bockepruik weer verrassende optredens gecontracteerd. (Foto: Peter de Koning).