Afbeelding
Foto:

DRIE INFORMATIEBIJEENKOMST 'OUDEREN IN REGIE'

Zelf regie houden op zorg via coöperatie

Stichting Ouderen in Regie organiseert deze maand in Boxtel, Liempde en LennisheuveI bijeenkomsten over de oprichting van een zorgcoöperatie.

Centraal staan de vragen wat het betekent voor inwoners om zelf hun zorg te organiseren en hoe ze hierover de regie houden. Tijdens de bijeenkomsten geven leden van Ouderen in Regie informatie over de achtergronden en werkwijzen van andere zorgcoöperaties in Nederland. Afgevaardigden van Vivent, Zorggroep Elde en Standby Thuiszorg geven uitleg over wat veranderingen in het zorglandschap betekenen voor de toenemende vraag en hoe zij hierop inspelen. Hierbij komt de toegevoegde waarde van een zorgcoöperatie aan bod.

MINIMAAL 50 LEDEN

De op te richten zorgcoöperatie in Boxtel start bij aanmelding van minimaal vijftig leden. Het samenwerkingsverband wil onder meer informatie en voorlichting over ontwikkelingen in de zorg verstrekken. Ook adviseren, doorverwijzen, het maken van afspraken met zorgaanbieders en waar nodig het ondersteunen van initiatieven op het gebied van onderlinge dienstverlening moet tot het takenpakket gaan behoren.

JUISTE ANTWOORD

Tijdens de inspiratiebijeenkomsten in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel hopen de initiatiefnemers duidelijk te krijgen in hoeverre een zorgcoöperatie het juiste antwoord is op de ontwikkelingen in zorg en welzijn. En in hoeverre inwoners bereid zijn hieraan deel te nemen.

De eerste sessie vindt plaats in gemeenschapshuis De Walnoot op woensdag 20 september van 19.30 tot 22.00 uur. In Lennisheuvel vindt op dinsdag 26 september een informatiemiddag plaats in gemeenschapshuis Orion van 13.30 tot 16.00 uur. Inwoners van Liempde kunnen een dag later, donderdag 27 september, van 19.30 tot 22.00 uur terecht in dienstencentrum De Kloosterhof.

Mensen die al eerder informatie willen over de plannen, kunnen een e-mail sturen naar zorgcooperatie@oudereninregie.nl of kijken op de website www.oudereninregie.nl.

Boxtel

Verandercafé

Het Verandercafé ontvangt morgen, vrijdag 15 september de bekende filosoof Esther Somers. De Tilburgse wetenschapper, een van de oprichters van het Platform Duurzame en Solidaire Economie (2006), houdt vanaf 20.00 uur een voordracht over nieuwe economische ontwikkelingen. De presentatie wordt gehouden op de eerste etage van café Vollop aan de Markt 21 in Boxtel. De toegangsprijs bedraagt vijf euro inclusief één consumptie. Aanmelden via e-mail: jan.juffermans@voetafdruk.eu of bellen naar telefoonnummer (0411) 67 68 85.


BIJEENKOMSTEN WERKGROEP 'KLIM-OP' BIJ CONTOURDETWERN

'Rouwen helpt om verlies een plekje te geven'

De werkgroep Klim-Op van ContourdeTwern start in oktober een serie van maximaal acht bijeenkomsten voor nabestaanden. Het omgaan met verlies staat er centraal.

Tijdens de samenkomsten wordt aandacht besteed aan het verloop van het rouwproces. Op de tafel staat er dan ook symbolisch een klimopplant.

,,Rouw is de verwerking van een verlies. Door te rouwen geef je het verlies een plaats in je leven. Niet om het verlies weg te stoppen maar om op te kunnen klimmen uit een zware periode en weer zin te geven aan je leven. Dit gaat gepaard met een scala aan gevoelens en emoties", stelt de werkgroep. ,,Het plantje waaiert uit, maar blijft altijd groen. En om te klimmen, heeft het soms een raamwerk nodig. Handvatten om met verlies om te gaan."

De bijeenkomsten zijn op maandag om 19.00 uur en dinsdag om 13.30 uur. Ze starten op 16 en 17 oktober. Aanmelden kan tot 4 oktober via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl. Neem voor meer informatie contact op met Jeanne Swinkels van ContourdeTwern via telefoonnummer (0411) 65 58 99.