Handacrobaat Nick van der Heijden opende de Uitmarkt vorig jaar op indrukwekkende wijze. (Foto: Peter de Koning).
Handacrobaat Nick van der Heijden opende de Uitmarkt vorig jaar op indrukwekkende wijze. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

QQLQ: bundeling kunst en cultuur in derde week september

Negen dagen gekukeleku in Boxtel

Al jaren kent de gemeente Boxtel na afloop van de zomervakantie een drukke, vaak héél drukke septembermaand vol culturele festiviteiten. Dit jaren bundelen de diverse organisatoren hun krachten in de kunst- en cultuurweek QQLQ. Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september staat Boxtel bol het culturele 'ge-kukeleku'.

Een groot deel van de lokale stichtingen en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur heeft, samen met Centrummanagement Boxtel, de handen ineen geslagen en staat aan het roer van deze verrassende periode tussen 16 en 24 september. Het leidde tot QQLQ. Een eigenzinnige naam die inspireert en verbaast en waarin de klanken kunst en cultuur zitten, meldden bedenkers communicatiedeskundigen Ferdy Steger en Roeland Heesbeen van Villa Media begin juli al.

Een versterking van de samenwerking komt alleen maar ten goede aan de kwaliteit van evenementen, benadrukten centrummanager Berry Dankers en Paul van Alphen, die onder meer betrokken is bij de Uitmarkt en Dommeltheater. Ook belangrijk: kunst en cultuur worden via dit meerdaagse festival in de etalage gezet.

OOK REGIONAAL

Podium Boxtel, Bockepruik, Brede Scholen Boxtel, Media Villa, Boxtelse Buren, De Rode Draad, Dommeltheater, Kunst Stichting Boxtel, Centrummanagement, Kunstlicht99, Circo Circulair en Brabants Centrum: al deze partners werken mee aan QQLQ. Het doel is om niet alleen mensen ín Boxtel, maar ook daarbuiten kennis te laten maken met het rijke culturele aanbod in deze gemeente.

Het team van de kunst- en cultuurweek wordt gevormd organisatoren van de Uitmarkt, festival Bockesprongen, atelierroute De Rode Draad, Dommeltheater en Kunst op Stapel. De eerder dit jaar door onder meer het Oertijdmuseum geïntroduceerde app Dino Hunter Boxtel zorgt voor inspiratie op een catwalk op de Markt waar lokale kledingzaken een modeshow houden. Bovendien wordt voor de jeugd een race van badeendjes met dino-trekjes op de Dommel gehouden en klinkt muziek op pontons die bij de Zwaanse Brug in de rivier worden geplaatst. Onder meer van Boxtel's Harmonie en jeugdig talent.

MEDIAPARTNER

Als exclusieve mediapartner van de kunst- en cultuurweek in Boxtel brengt Brabants Centrum vandaag dit QQLQ-katern uit waarin alle programmaonderdelen uitvoerig worden belicht.


VOORPROEVEN VAN CULTUURPROGRAMMA 2017-2018

Uitmarkt geeft startsein voor QQLQ

Boxtel barst van het culturele talent; dat bewijst de Uitmarkt al enkele jaren op rij. Zaterdagavond 16 september zal dat niet anders zijn. Op vier plekken in en rond Podium Boxtel aan de Burgakker vinden korte optredens en voorstellingen plaats van lokale muzikanten, zangers, dansers en acteurs. Nieuw is dat deze keer ook filmmakers aan bod komen. De Uitmarkt wordt om 19.30 uur op het voorplein op theatrale wijze geopend, onder meer met vuurwerk.

In de zaal, de foyer, de tuin en op het voorplein. Op elke denkbare plek in en bij Podium Boxtel tonen lokale cultuurmakers en creatieve ondernemers zaterdag wat ze voor het komende cultuurseizoen in petto hebben. Het overvolle programma varieert van dans en film tot fanfare en rockmuziek, van theater en koormuziek tot presentaties.

Kunstlicht99 en striptekenaar Ralph Dikmans zijn present en er zijn onder meer optredens door de bands Galactic Lo-Fi Orchestra, LIM en Nailhead, leerlingen van Talent Factory en Modern Classic Music School en Sara Bormans, Jelle Ruijssenaars en slagwerker Lynyrd Denissen.

Tijdens de Uitmarkt organiseert Arjan Terlouw, onder meer bekend van zijn huiskamerconcerten en het succesvolle Live in Liempde, een wedstrijd voor talentvolle singer-songwriters. Drie kandidaten treden op met drie songs en de beste wint een optreden als Podium Topper tijdens Boek & Bal, volgend jaar april.

FILM

Naast optredens van lokaal muzikaal- en theatertalent zijn voor het eerst ook delen uit het werk van Boxtelse filmmakers te zien. Dat gebeurt allemaal in een apart lokaal van Podium Boxtel dat verduisterd wordt en waar kijkers zich kunnen afsluiten voor het geroezemoes van de Uitmarkt.

Wim van Liempt (FilmPodiumScopia) praat de programmaonderdelen aan elkaar en laat ook enkele previews zien uit het aanbod dat deze Boxtelse filmclub komend seizoen laat zien. De maandelijkse vertoningen vinden niet langer plaats op donderdag in de ridderzaal van kasteel Stapelen, maar op maandag in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. De eerste filmavond is maandag 18 september: La Vita è Bella.

Joep van Osch vertoont zijn actuele documentaire Lattepappa's, die onlangs bij de VPRO te zien was en waarin aandacht is voor het lange zwangerschapsverlof voor Zweedse mannen. Jeroen Margry laat fragmenten zien uit twee jeugdfilms: Wolvenpad (met Hans Dagelet in de hoofdrol) en Frullgrom (met Reinhilde Decleir). Daarnaast komt werk voorbij van Theo van den Aker jr., Wout Breuer, Peter Hacken, Xaveer van Lokven en Daan Ophof.

GENERATIECONCERT

De opening van de Uitmarkt wordt om 19.30 uur ingeleid door een generatieconcertje. Het is een gezamenlijk initiatief van de twee Boxtelse harmonieën én de fanfares uit Liempde en Lennisheuvel, kortweg aangeduid als de HaFa's. Het generatieconcert wil een podium bieden aan kinderen die muziekles volgen én hun grootouders. Die moeten dan zelf natuurlijk ook een instrument bespelen. Welk instrument dat is, maakt niet uit. En ook als mensen al een tijdje niet meer actief muziek hebben gemaakt, kunnen ze meedoen. Ervaring is geen vereiste.

's Middags vóór het optreden wordt eenmalig gerepeteerd in het vorig jaar in gebruik genomen Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Daar studeert Mari van Gils met de deelnemers twee eenvoudige muziekstukken in. Wie mee wil doen met het concert kan zich nog aanmelden via e-mail: info.hafabll@gmail.com. Deelname kost vijf euro per koppel. Na deze instrumentale inleiding worden enkele gedichten voorgedragen, klinkt een lied en is er vuurwerk. De officiële opening geschiedt door een vertegenwoordiger van het college van B. en W.

De organisatie van de Uitmarkt is in handen van de stichtingen Podium Boxtel, Bockepruik en Boxtel Vooruit.

FOTO BOVEN: Handacrobaat Nick van der Heijden opende de Uitmarkt vorig jaar op indrukwekkende wijze. (Foto: Peter de Koning).