Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEEN BOERDERIJDIER TE VINDEN OP NIEUW EVENEMENT

Melkvee Vakdagen passen op Velder

Landgoed Velder is de gastheer van het nieuwe evenement Melkvee Vakdagen voor Zuid-Nederland en België. Fabrikanten, importeurs, handelsondernemingen en dienstverleners tonen de nieuwste ontwikkelingen voor melkveehouders. Met een beetje fantasie doen de tenten en installaties denken aan de vermaarde Liempdse Land- en Tuinbouwwerkdagen van enkele decennia geleden.

De vakdagen startten gisteren en duren tot en met vandaag, donderdag 7 september. Alles op het gebied van melktechniek, mechanisatie, voeding, en stalinrichting is er te vinden. Ook duurzame energie, diergezondheid en automatisering hebben een prominente plek. Organisator Johan Wolters van CNO-Expo uit Rijssen meldt op de website: ,, Hier op Velder ligt zo'n rijke historie, dat sprak mij gelijk aan." De organisator verwijst hiermee naar de Land- en Tuinbouwdagen die in de periode 1948-1996 op Velder werden gehouden en in topjaren wel 120.000 bezoekers trokken. Zover is het nieuwe evenement echter nog niet.

Gistermiddag wandelden opvallend veel gezinnen langs de stands en beklommen de kinderen de grote landbouwmachines, terwijl pa en ma werden bijgepraat over de laatste noviteiten. Even verderop zaten vijf gepensioneerde agrariërs uit Udenhout aan een broodje. ,,We blijven graag op de hoogte. Niet voor ons bedrijf, want dat hebben we overgedragen aan onze zonen en dochters. Maar het vak interesseert ons nog steeds", vertelden ze. De oude Land- en Tuinbouwdagen op Velder konden ze zich goed herinneren. ,,Dat was toen één van de weinige uitjes voor een boer. Die dagen waren enorm van opzet, met overal levende have en demonstraties. Hier zie je geen enkel boerderijdier. Alleen de plastic koeien bij de melkmachine."

De nieuwe mengwagens met een kunststof vloer maakten indruk. ,,Prachtige dingen. Normaal hebben deze een stalen vloer, maar die slijten door de zuren in het voer. Zo'n kunststof vloer gaat langer mee. En wat denk je van die moderne trekkerstoelen. Heel wat anders dan waar wij twintig jaar geleden op zaten. Zulke mooie stoelen staan bij mij niet eens in huis." (Foto: Peter de Koning).


BOXTEL START MET PROEF IN BOXTEL-OOST

Boost aan afvalscheiding

Van de 140 kilogram restafval die een Boxtels huishouden jaarlijks gemiddeld aan de straat zet, is vijftien procent écht restafval. De rest bestaat uit GFT, papier, plastic, textiel en glas: grondstoffen en producten die eigenlijk niet in de grijze container thuishoren. Om afvalscheiding 'een boost te geven', wordt in januari gestart met een proef op 471 adressen in Boxtel-Oost. Inwoners mogen zelf de inzamelmanier kiezen.

Boxtel heeft zichzelf ten doel gesteld dat in 2030 nog maar vijf kilogram restafval per inwoner wordt aangeboden. ,,Dat is nog een hele uitdaging", stelt wethouder Herman van Wanrooij. ,,Bovendien merken we uit onderzoek dat afvalscheiding in de gemeente beter kan. Dat is dan ook de reden om te starten met een proef." Gekozen is voor het gebied tussen de Schijndelseweg, Pastoor van Besouwplein, Nieuwe Nieuwstraat, Hendrik Verheeslaan, Dr. De Brouwerlaan, Dommeloord en Kleine Beemd. ,,Een gemêleerde wijk", aldus Van Wanrooij.

De betreffende huishoudens ontvangen eind deze week een brief over de afvalproef. Zij krijgen drie varianten voorgeschoteld waaruit ze een keuze mogen maken. ,,Deze leiden allemaal tot een afname van het restafval per huishouden", stelt de wethouder.

In de eerste variant 'Vaker en wat minder vaak' worden de groene container en zakken met plastic afval vaker opgehaald (wekelijks in plaats van tweewekelijks), terwijl de grijze kliko nog maar maandelijks wordt geleegd. De tweede variant 'Van GFT naar GF én T' borduurt voort op de eerste variant. Bovendien wordt de groene kliko vervangen door een tuincontainer die tweewekelijks wordt opgehaald. Voor keukenresten ontvangen inwoners een 'inzamelemmer' die twee keer per week wordt geleegd.

Bij de derde variant 'Van bak naar zak en van zak naar bak' wordt restafval ingezameld door middel van een 'tariefzak'. In plaats van per containerlediging, betalen inwoners voor iedere zak die ze aan de straat zetten. De grijze container verandert in een kliko voor plastic afval en voor GFT wordt de variant 'Van GFT naar GF en T' gevolgd.

De inwoners voor wie de proef gaat gelden, kunnen tot 22 september stemmen op een variant naar keuze.