'4DEKUNSTEN' VIERT LUSTRUMEDITIE IN GEMEENTE HAAREN

Kunstenaars Esch zetten ateliers open

CARRY DIRKX

Dit jaar wordt voor de vijfde keer atelierroute 4deKunsten gehouden in de gemeente Haaren. Deze editie heeft plaats op zaterdag 16 en zondag 17 september. Kunstenares Lia Martinali uit Esch, drijvende kracht achter het tweejaarlijkse evenement, vindt het belangrijk om te organiseren. ,,Het verenigingsleven is in Esch heel levendig, maar kunst staat verder af van veel mensen." Met de open atelierroute hoopt ze dat mensen binnenstappen bij de kunstenaars in hun buurt.

De naam 4deKunsten refereert niet alleen aan 'vieren' maar ook aan de vier dorpen van de gemeente Haaren. Hoewel Biezenmortel deze keer niet vertegenwoordigd is, zijn er nog op 25 adressen in Helvoirt, Haaren en Esch werken te zien van 36 professionele- en amateurkunstenaars. Waaronder houtsnijwerk, schilderijen, keramiek en glas in lood.

In Esch zijn vijf ateliers open, waaronder dat van organisator Martinali. ,,Ik vind het belangrijk dat kunst zichtbaar blijft in onze dorpen", zegt ze. ,,Als ik dit niet zou organiseren, zou kunst misschien nog 'vreemder' zijn voor veel mensen. Vaak weten bewoners niet eens dat er in hun straat een kunstenaar woont."

De atelierroute biedt een laagdrempelige manier om bij iemand binnen te lopen. Martinali: ,,In het atelier kun je goed zien wat de kunstenaar drijft. Het is voor diegene bijzonder om dat te laten zien en daar vragen over te beantwoorden."

Ansichtkaart

Martinali wordt in de organisatie van 4deKunsten ondersteund door Anita van Hout uit Helvoirt en Tineke Smals-Holm uit de Haarense buurtschap De Noenes. Kunstschilder Smals deed al eerder mee aan de atelierroute. ,,Het is leuk om in je eigen dorp te exposeren. De buren komen kijken wat je allemaal doet", zegt ze.

Om juist de directe omgeving te betrekken, liet het drietal ansichtkaarten drukken voor de happening. Die kunnen de deelnemende kunstenaars als uitnodiging bij hun buurtgenoten in de bus gooien. ,,De kunstenaars moeten namelijk zelf ook de route actief promoten. Daardoor is het per deelnemer wisselend hoeveel bezoekers diegene trekt", licht Martinali toe.

Vanwege de lustrumeditie is het thema van de atelierroute 'vijf'. Om dit kracht bij te zetten, maken bezoekers kans op een van de zeven kunstprijzen die deelnemende kunstenaars ter beschikking hebben gesteld. Mensen moeten daarvoor met een stempelkaart bij minimaal vijf ateliers een stempel halen en de volle kaart inleveren. Op 20 september vindt de loting plaats. De winnaars krijgen bericht.

De ateliers zijn zaterdag 16 en zondag 17 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur; sommigen alleen op zondag. Op de website www.4dekunsten.nl kunnen bezoekers zelf een route uitstippelen.