RAPPORT PROVINCIE KOMT OVER EEN WEEK

Analyse bestuurskracht Haaren in aantocht

CARRY DIRKX

De toekomst van de gemeente Haaren - Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel - houdt de politieke gemoederen al jaren bezig. Opsplitsen of toch niet? Wanneer dan, en wat willen de inwoners zelf? Het provinciebestuur vindt de besluitvorming hierover te traag en mengt zich al een poos in het proces. Om de druk op te voeren, liet zij afgelopen juni onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente doen. Volgende week wordt dat rapport waarschijnlijk gepresenteerd.

Op 4 oktober mogen inwoners hun mening geven over de toekomst van de gemeente Haaren in een peiling: opsplitsen of zelfstandig blijven? Of heeft de stemmer er geen mening over? Het is een volgende etappe in het langdurige proces rond de toekomst van het lokaal bestuur. De gemeenteraad wil eerst dat inwoners zich uitspreken voordat zij iets besluit.

De Belangengroep Toekomst Haaren en de provincie vinden dat de opsplitsing al besloten is en willen dat dit zo snel mogelijk plaatsheeft; Esch gaat dan waarschijnlijk naar de gemeente Boxtel.

Om de druk op te voeren, gaf de provincie onderzoeksbureau B&A in juni opdracht een onderzoek te doen. Daarbij stond de vraag centraal in hoeverre de gemeente over voldoende bestuurskracht beschikt om de huidige en toekomstige opgaven aan te kunnen. Onderzocht werden onder andere de financiƫle weerbaarheid, het samenspel tussen college, raad en ambtelijke organisatie en de eigen identiteit op cultureel, sociaal en economisch vlak. Daartoe werd gesproken met bestuurders en medewerkers van de gemeente zelf, verenigingen en andere lokaal betrokken partijen en personen.

Een woordvoerder van de provincie verwacht dat het rapport volgende week gepresenteerd wordt.


Esschenaren praten mee over leefbaarheid dorp

Wat is er nodig om Esch leefbaar te houden en om die leefbaarheid te versterken? De gemeente Haaren nodigt vijftig willekeurige dorpsbewoners uit om daarover in oktober te praten. Deze week valt de uitnodiging op de mat.

De bijeenkomsten over leefbaarheid in de dorpen zijn een initiatief van de gemeenteraad. Leefbaarheid is een belangrijk thema voor de raad. Ze wil daarover een notitie schrijven, waarin staat wat de gemeente daar de komende jaren aan gaat doen. Omdat de inwoners zelf het beste weten wat er leeft en waar behoefte aan is in hun dorp praten zij mee. In oktober is er een bijeenkomst in Esch waarvoor vijftig willekeurige bewoners, ouder dan veertien jaar, deze week uitgenodigd worden. Via loting zijn zij uit de gemeentelijke basisadministratie gekozen. Op deze manier hoopt de gemeente een zo breed mogelijke groep te ondervragen. Overigens staan de bijeenkomsten los van de discussie over de toekomst van de gemeente Haaren.