Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Evi?

Een bijzondere ervaring om nooit te vergeten. Dat staat Evi Bakx (14) uit Boxtel in mei te wachten. Samen met nog elf leerlingen en drie begeleiders van het Jacob-Roelandslyceum reist ze af naar Cochabamba in Bolivia. Niet om vakantie te vieren, maar om kinderen die in armoede leven te helpen.

Waarom wil je zo graag mee naar Cochabamba? ,,Vorig jaar ben ik met mijn ouders en zusje op vakantie gegaan naar Indonesië en daar hebben we best veel armoede gezien. Ik vind het fijn om in Bolivia ook écht te kunnen helpen. Wij hebben het hier in Nederland zo goed, maar dat is niet overal ter wereld zo. Hulp geven en de kinderen wat afleiden, dat lijkt me zo bijzonder en mooi om te doen."

Je moet zelf geld inzamelen voor de reis en het verblijf. Hoe wil je dat gaan doen? ,,Mijn streefbedrag is 1.500 euro. Ik heb tijdens onze vakantie in Italië een bijzondere actie gehouden. Mensen op de camping konden voor vijf euro een fruitontbijtje bij mij halen, dat was echt een succes. Ik heb nog niet veel geld binnen, maar wel veel leuke acties bedacht. Rond Kerstmis wil ik kaarsen gaan verkopen en ik ga wat vaker oppassen op kleine kinderen. Verder heb ik veel plannen, maar die moet ik nog wat beter gaan uitwerken. Gelukkig is er nog tijd..."

Ook op school wordt geld ingezameld voor Cochabamba. Waar gaan jullie dat dit jaar aan besteden? ,,De opbrengst van de kerstactie is ook bestemd voor Bolivia, dat bedrag is elk jaar best hoog. Vorig jaar heeft de groep lokalen geschilderd en matrassen aangeschaft voor de weeshuizen en scholen. Wij willen wat onderhoudswerkzaamheden gaan doen en leuke activiteiten voor de kinderen organiseren. Ik ben best creatief dus hopelijk kan ik dat daar ook inzetten."

Waar verheug je je het meest op? ..Het contact met de kinderen en ik hoop vooral veel te leren van het land en de cultuur. Zuid-Amerika heeft ook prachtige natuur, ik kan niet wachten om die omgeving te zien. Dit wordt een onvergetelijke ervaring."

Je bent pas 14 jaar, vind je het niet ook een beetje spannend om zo'n verre reis te maken?,,Natuurlijk is het spannend, maar vooral heel opwindend. Ik ben inderdaad nog 14 jaar als we weggaan, maar in Bolivia word ik 15 jaar. Gaaf toch om je verjaardag in een ander werelddeel te vieren?" (Foto: Peter de Koning).