RAADSVERGADERING OP 24 OKTOBER

'Ruimte bieden met begroting voor 2018'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We maken af waar we mee bezig zijn, zonder grote beleidswijzigingen. Het is een begroting die ruimte biedt aan een nieuw gemeentebestuur." Dat was een van de conclusies die wethouder Herman van Wanrooij (Financiën) gistermiddag trok bij de presentatie van de kostenraming voor 2018. Hoewel de definitieve tarieven pas eind dit jaar worden bepaald, is de verwachting dat de lokale lasten voor inwoners van de gemeente Boxtel nagenoeg gelijk blijven.

Conform het dekkingsplan voor 2018 wordt in de begroting rekening gehouden met een trendmatige stijging van de onroerend-zaakbelasting voor woningbezitters met 1,5 procent. De tarieven zijn nog niet bekend; de waardebepaling van onroerend goed vindt eind dit jaar plaats. Ook de afval- en rioolheffing worden eind dit jaar pas duidelijk, onder meer door de evaluatie van diftar. Net als vorig jaar presenteert de gemeente een sluitende begroting. En de voorspelling die Van Wanrooij vorig jaar deed, kwam uit: de algemene reserve voldoet dit jaar aan de norm die door de gemeenteraad is gesteld. ,,Dat stemt me gerust."

ANDERE BOEG

Reëel en structureel. Zo omschreef wethouder Van Wanrooij de kersverse begroting, die volgens hem openingen biedt aan een nieuw college en nieuwe gemeenteraad die na de verkiezingen in maart 2018 zullen aantreden. ,,Niemand is erbij gebaat als we de begroting volledig dichttimmeren." De wethouder stelt in eerdere jaren het verwijt te hebben gekregen van raadsleden dat de begroting een vaststaand gegeven zou zijn en dat ze te weinig inspraak hadden op de totstandkoming. ,,Dat was voor ons reden het over een andere boeg te gooien. Zo vond in februari een beeldvormende bijeenkomst plaats met het college van B. en W., gemeenteraads- en steunfractieleden. ,,Op dat moment was er geen sprake van coalitie of oppositie. Er werd gesproken over welke thema's iedereen belangrijk vond. Ook kregen mensen dit jaar de gelegenheid een korte presentatie van twee minuten te houden."

De resultaten van de bijeenkomst werden meegenomen in de kadernota, die vervolgens door de gemeenteraad is vastgesteld. ,,En daar vloeide het dekkingsplan uit voort", aldus Van Wanrooij. ,,Samen met de begroting houdt dat in dat de gemeenteraad drie keer aan de knoppen kan draaien. Tijdens de behandeling van de begroting zal er vast discussie ontstaan over thema's, maar ik denk dat de gemeenteraadsleden zich er wél in herkennen." De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 24 oktober over de begroting.

Momenteel werkt de gemeente Boxtel ook aan een digitale begroting met beelden en een zoekfunctie. Die is volgens het college van B. en W. over enkele weken te raadplegen op www.boxtel.nl.

Boxtel

Blaaskapel Stesti

De Boxtelse trompettist Henri van Breugel geeft sinds enkele jaren leiding aan een blaaskapel met muzikanten uit heel noordoost-Brabant. Het orkest luistert naar de Tsjechische naam Stesti en vertolkt hoofdzakelijk muziek uit de landstreek Moravië. Morgen, vrijdag 8 september houdt de blaaskapel vanaf 20.00 uur een openbare repetitie in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Bezoekers zijn welkom; toegang tot de repetitie is gratis.