In de werkplaats van WIVO is deze week de laatste hand gelegd aan enkele 'Magere Josjes'. (Foto: Peter de Koning).
In de werkplaats van WIVO is deze week de laatste hand gelegd aan enkele 'Magere Josjes'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Kopieën KLOKKENTOREN prominente signaalpalen in 'Seniorvriendelijk Kindlint'

Magere Josjes bewaken verkeersveiligheid

PETER DE KONING

De voormalige kerktoren Magere Josje krijgt een nóg prominenter plek in de wijk Selissenwal. Acht kleinere kopieën van de markante toren komen nog dit jaar in de wijk te staan, als een soort signaalpalen die de veiligheid van overstekende voetgangers moeten verbeteren. De Magere Josjes worden onderdeel van het nieuwe initiatief Seniorvriendelijk Kindlint.

Het Seniorvriendelijk Kindlint is een netwerk van veilige looproutes vanuit de wijk Selissenwal naar het hart van de wijk: het gebied met de Prinses Amaliaschool, de winkels en de Geitenwei. Het gaat hier om veilige routes voor kinderen, senioren en gehandicapten. Het Wijkplatform Selissenwal formeerde hiervoor een werkgroep met vertegenwoordigers van het gehandicaptenplatform, kinderwerk, senioren, de basisschool en het wijkplatform zelf. Die trokken de wijk in om onveilige knelpunten, waar verschillende verkeersstromen elkaar in de weg kunnen zitten, te inventariseren. Op die punten komen de Josjes te staan. Als een soort signaalpalen die aangeven dat de verkeersdeelnemers hier extra goed moeten opletten.

GOOTJE

Tijdens de inventarisatietocht door de wijk noteerde de werkgroep ook heel wat losse stoeptegels en steile hellingvlakken die vooral hinderlijk zijn voor mensen in een rolstoel en rollatorgebruikers. ,,Vaak schiet je ook nog eens met je wieltjes in een gootje, waardoor je schuin hangt en vast staat. Heel hinderlijk voor deze kwetsbare doelgroep", vertelt voorzitter Jan Pennings van het wijkplatform. ,,We hebben hierover al contact gehad met de verkeersdeskundige van de gemeente. Studenten van mbo-school Helicon gaan dit verbeterwerk in 2018 uitvoeren, onder professionele begeleiding vanuit Helicon zelf en in overleg met de direct omwonenden. Zo proberen we de jonge generatie bewust te maken van wat belangrijk is voor ouderen."

Het idee voor het Seniorvriendelijk Kindlint bestaat al enige jaren en is ook onderdeel van de wijkvisie voor Selissenwal tot 2018. De realisering ervan komt nu snel dichterbij. De Magere Josjes worden nog dit jaar geplaatst. Ook de officiële ingebruikname van het Seniorvriendelijk Kindlint staat nog voor dit jaar op de agenda. De precieze data worden later bekendgemaakt. In 2018 bestaat het Wijkplatform Selissenwal 25 jaar en dat gaat de wijk vieren op 20 april. ,,Op die feestdag moeten de meeste verbeterpunten klaar zijn en wordt het tijd voor de wijkvisie 2018-2022", aldus Jan Pennings.

Herkenbaar

WIVO Metaalbewerking BV aan de Konijnshoolsedreef heeft de acht Magere Josjes gemaakt. ,,Het zijn stalen buizen van drie meter lang en met een diameter van 273 millimeter. Voor een stevige verankering gaan ze straks een meter de grond in", vertelt directeur Wim van Oirschot. Vanuit WIVO gaan de Josjes naar een verzinkerij in Veldhoven, waarna Straalbedrijf Boxtel ze netjes afwerkt met een coating in koningsblauw en oranje met reflecterende strepen.

Tot slot plaatst de gemeente de Josjes op de juiste plekken. Van Oirschot: ,,Voor ons was het een bijzondere opdracht. Niet zozeer technisch, wel wat betreft vorm en herkenbaarheid. Vooral het haantje is voor veel Boxtelaren direct herkenbaar. Dat strak vormgegeven haantje uit de jaren zestig maakt van een metalen buis een Magere Josje."

De acht Josjes zijn gemaakt door voorman Cor Scheutjens, die al 33 jaar bij WIVO werkt. Hij was er enkele dagen zoet mee.