Afbeelding
Foto:

ONDERWIJSVERNIEUWING IN ROEMENIË

Peterschool, al 20 jaar belangrijk voor Salonta

MARC CLEUTJENS

De Peterschool in Salonta bestaat twintig jaar. De in 1997 geopende basisschool voor kinderen met een verstandelijke beperking in de Roemeense zusterstad werd destijds opgericht met financiƫle steun en bouwkundig advies van de stichting Boxtel-Salonta, de Peter van Geel Stichting en de overheidsinstantie NCDO.

Volgens voorzitter Jos Geerts van de stichting Boxtel-Salonta draait de Peterschool na twintig jaar nog altijd prima. ,,Sterker nog, de school barst uit zijn voegen omdat samenwerking is gezocht met andere scholen in de regio en ook onderwijs wordt geboden aan leerlingen met een beperking die naar het voortgezet onderwijs gaan."

Om over voldoende gekwalificeerde leerkrachten te kunnen beschikken, is in samenspraak met de Peter van Geel Stichting - die onderwijsprojecten in de Roemeense stad ondersteunt - besloten om tien docenten van het stedelijk lyceum bij te scholen. Met steun van de universiteit van de nabijgelegen stad Oradea krijgen ze een opleiding, zodat ze ook bevoegd zijn om les te geven aan tieners met een verstandelijke beperking.

Omdat deze opleiding kostbaar is, zijn extra middelen gezocht om de lessen te betalen. Volgens Geerts betalen de docenten een-derde van het lesgeld, het andere deel wordt gefinancierd door de gemeente Salonta en de Peter van Geel Stichting. ,,Het plan bestaat om bij het lyceum twee extra leslokalen te bouwen waar deze kinderen les krijgen. De Peterschool is te klein en bovendien draagt dit bij tot de integratie van kinderen met een beperking in het reguliere onderwijs", aldus de voorzitter van de stichting Boxtel-Salonta.

LOKALE ECONOMIE

Op meer fronten wordt met steun vanuit Nederland gewerkt aan onderwijsvernieuwing, zo stelde Geerts deze week. Zo is de samenwerking tussen de Peterschool met twee andere regioscholen versterkt, zodat meer uitwisseling van kennis en personeel mogelijk wordt.

De Peterschool werd in mei 1997 officieel geopend in aanwezigheid van een grote delegatie uit Boxtel. Onder hen oud-architect Piet Snijders, die tekende voor het ontwerp van de school. De bouw van de school werd verricht door lokale aannnemers die bouwmaterialen ter plekke aanschaften. Daarmee kreeg de lokale economie van Salonta een impuls.

Ook bij andere projecten van de stichting Boxtel-Salonta werd een beroep gedaan op plaatselijke ondernemers en middenstanders.