GENERATIECONCERT BIJ START QQLQ

Kinderen musiceren samen met grootouders

HENK VAN WEERT

De opening van de Uitmarkt, waarmee zaterdagavond 16 september de eerste editie van de Boxtelse kunst- en cultuurweek QQLQ wordt afgetrapt, omvat onder meer een genereatieconcert. Het is een gezamenlijk initiatief van de twee Boxtelse harmonieën én de fanfares uit Liempde en Lennisheuvel, kortweg aangeduid als de HaFa's. ,,We hopen dat zoveel mogelijk opa's en oma's met hun kleinkinderen willen optreden", zegt woordvoerder Paul van Alphen.

Het generatieconcert wil een podium bieden aan kinderen die muziekles volgen én hun grootouders. ,,Die moeten dan zelf natuurlijk ook een instrument bespelen. Welk instrument dat is, maakt niet uit. En ook als mensen al een tijdje niet meer actief muziek hebben gemaakt, kunnen ze meedoen. Ervaring is geen vereiste", stelt Van Alphen, die als voorzitter van stichting Podium Boxtel al jaren de Uitmarkt organiseert én bovendien preses is van Boxtel's Harmonie. Die vereniging nam samen met de Gildenbondsharmonie en de fanfares Concordia Liempde en Sint-Arnoldus Lennisheuvel het initiatief voor het generatieconcert. Het is een van voorbeelden waarin de muziekkorpsen samenwerken.

In het vorig jaar in gebruik genomen Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche repeteren de deelnemers aan het generatieconcert zaterdagmiddag 16 september onder leiding van Mari van Gils twee muziekstukken in. Die worden om 19.30 uur uitgevoerd bij Podium Boxtel tijdens de opening van kunst- en cultuurweek QQLQ en de Uitmarkt. Deelname aan het generatieconcert kost vijf euro per koppel. Belangstellenden kunnen mailen naar info.hafabll@gmail.com.

FILM, ZANG, DANS

Tijdens de Uitmarkt tonen lokale cultuurmakers en creatieve ondernemers wat ze het komende seizoen in petto hebben. Het overvolle programma varieert van zang, dans en film tot rockmuziek en theater. Kunstlicht99 en striptekenaar Ralph Dikmans zijn present en er zijn onder meer optredens door de bands Galactic Lo-Fi Orchestra, LIM en Nailhead, leerlingen van Talent Factory en Modern Classic Music School en Sara Bormans, Jelle Ruijssenaars, Lynyrd Denissen.

Filmmakers als Theo van den Aker jr, Wout Breuer, Jeroen Margry, Peter Hacken, Daan Ophof en Joep van Osch tonen delen van hun producties én FilmPodiumScopia blikt vooruit op het seizoen. Ook is er een wedstrijd met vier talentvolle singer-songwriters.