Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PUIKE PRESTATIE IN LIMBURG OP FEDERATIEF KAMPIOENSCHAP

Menster Sophie (15) pakt zilveren plak

De Liempdse menster Sophie Coolen (15) pakte in het Limburgse Kronenberg tijdens het kampioenschap van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie de zilveren medaille. Zij nam deel aan het samengesteld mennen enkelspan in de middenklasse M. De vijftien beste aanspanningen van Nederland op dit niveau streden om het eremetaal. De jonge Liempdse, lid van rijtuigenvereniging De Koetsiers in Liempde, reed met haar paard King en haar vader Frans als assistent, de zogeheten groom.

Vrijdag werd de dressuur verreden op een strak gemaaide grasbaan. Sophie reed een uitstekende proef en wist zich in de tussenstand te nestelen op de vierde plek.

Vervolgens werd de vaardigheid gereden. Het onderdeel waarbij de rijtuigen in de snelste tijd tussen poortjes van twee kegels moeten rijden waarop balletjes liggen. Het parcours in Limburg was uitdagend. Sophie raakte dan ook een van de pylonnen waardoor een balletje ervan afviel. Dit betekende enkele tijdstrafpunten. Desalniettemin bleef de rest van de balletjes liggen en eindigde de koetsier op een vierde plaats op dit onderdeel.

MARATHON

Het beslissende onderdeel van het kampioenschap van afgelopen weekeinde was de marathon op zaterdag, waarbij de menners over de weg en terrein zes hindernissen een bepaalde afstand aflegden.

In de klassering waren de verschillen erg klein. Na het wegtraject van ruim zes kilometer werden de hindernissen genomen. Sophie reed heel beheerst en haar paard King bleef goed wendbaar. Nadat alle menners dit onderdeel af hadden gesloten, bleek de prestatie van de Liempdse goed voor de tweede plaats in het eindklassement. De medaille, mooie accommodatie én het prachtige weer maakten het een zeer geslaagd kampioenschap voor de Liempdse paardenmenster.

(Foto: Karin van Aarle).


DRUKTE TIJDENS BODEMSCHATTENEXPOSITIE VAN KÈK LIEMT IN KASTEREN

Mysterieuze vondsten te zien in Duijfhuis

Groot Duijfhuis in buurtschap Kasteren was afgelopen weekeinde het decor voor de bodemschattenexpositie van Jan van de Sande van heemkundestichting Kèk Liemt. Tijdens deze gelegenheid werden vondsten gepresenteerd die drie amateurspoorzoekers met metaaldetectie opduikelden. Zo'n 150 bezoekers vergaapten zich aan de schatten die de spoorzoekers hadden verkregen uit de grond tijdens hun speurtochten.

Echter, het is niet zo dat er altijd een metaaldetector nodig is om een mooie vondst te doen, dat bleek wel weer tijdens de expositie. Een van de bezoekers namelijk binnen met een slingerkogel die een doorsnee had van circa acht centimeter. Simpelweg gevonden tussen de halfverharde grond die dit voorjaar in en om het Groot Duijfhuis werd aangebracht tijdens de reconstructie van het erf.

KNIKKERS

De Liempdse Carla van Wijk uit Liempde bracht bovendien stenen knikkers mee. Amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven uit Schijndel 'determineerde' de vondsten; het bepalen waar een object vandaan komt, uit welk tijdperk, enzovoort. De knikkers zijn gevonden in de akkers rond Kasteren gaf Van Wijk aan. ,,Ik struin, met toestemming van de eigenaar, regelmatig akkers af. Daarbij gebruik ik alleen het blote oog. Thuis heb ik veel scherven liggen die ik eerder vond."

De door haar gevonden knikkers waren in Nederland populair sinds de middeleeuwen tot midden jaren twintig van de vorige eeuw. Een goede datering was niet te geven.

Zondagmiddag werd de meest opvallende vondst binnengebracht; een metalen voorwerp met daarop Franse lelies. Zowel Van Kaathoven als amateurspeurder Peter van Lierop moesten het antwoord schuldig blijven.

En zo'n mysterie maakt dit werk zo boeiend, aldus enkele bezoekers die zich rond de vondst verzamelden. Op de Facebookpagina van Kèk Liemt staat de foto van het metalen voorwerp: wie het weet, mag het zeggen. Antwoorden kunnen verstuurd worden naar e-mail info@kekliemt.nl of in de reacties onder het betreffende Facebookbericht.

FOTO RECHTSONDER: De Liempdse Carla van Wijk toont haar gevonden stenen knikkers aan amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven uit Schijndel. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding